lifestyle
27

Košarkaš i umjetnik Dalibor Peršić: Kreativnom i neustrašivom čovjeku sve je motiv

Piše: M. H.
Kraj 2015. godine za poznatog košarkaškog reprezentativca Bosne i Hercegovine Dalibora Peršića obilježila je povreda na meču protiv Kaknja, kada je nastupio u dresu Sparsa.

Proteklu godinu u njegovom životu obilježio je i odlazak s reprezentacijom BiH u Francusku na Evropsko prvenstvo, kao i uspješna klupska sezona u košarkaškom klubu Timisoara, koji je osvojio nacionalni kup Rumunije. Dalibor je u ovoj godini diplomirao na Građevinskom fakultetu na UNTZ i organizovao svoju prvu samostalnu izložbu.

Naša ekipa je razgovarala s Peršićem o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju, o tome kako provodi dane, ali i o njegovom zanimljivom hobiju. Naime, Dalibor Peršić je neobičan spoj uspješnog sportiste i umjetnika.

Nakon povrede od 5. decembra kaže da se osjeća odlično i, što je najvažnije, nema nikakvih bolova u nozi.

"Imao sam i prvu kontrolu kod ljekara. Jedini problem mi stvaraju povremena škakljanja ispod gipsa, a s obzirom na to da je gips od prstiju do koljena, nemam mogućnosti da uklonim taj nezgodan osjećaj. Što se tiče oporavka potrajat će duži period, još četiri sedmice nosim gips, onda slijede fizikalne terapije i vraćanje funkcije tetivi i cijeloj nozi. Oporavak je dugotrajan. Da bih se vratio na teren trebat će i do pola godine, zato moram biti strpljiv i pridržavati se uputa ljekara i trenera", kazao je Dalibor.

U ovom periodu najteže mu pada statičnost.

"Cijeli život treniram dva puta dnevno, a sad ne izlazim iz stana. Noga ne bi trebala da visi na podu, tako da sam cijeli dan u krevetu. Laptop je pored mene stalno. Mnogo crtam, pa mi vrijeme zaista brzo prođe. Ponekad upalim TV pa odgledam neki film, neku utakmicu. Roditelji su mi tu, a i prijatelji me stalno obilaze. Vrijeme brzo prođe, ali eto problem je što se još neko vrijeme ne mogu kretati", priznao je.

Proteklu godinu obilježila je i njegova prva izložba. U Tuzli je predstavio rekonstruisani namještaj.

"Imao sam izložbu slika i redizajniranog namještaja. Još od malih nogu sam počeo crtati, prije polaska u osnovnu školu. Sjećam se da sam na jednom takmičenju ostao bez nagrade jer su mislili da sam precrtao rad s obzirom na to da sam bio premlad, nisam bio krenuo ni u školu. Poslije sam se i kroz osnovnu školu mnogo bavio crtanjem i slikanjem. U tom periodu sam slobodno vrijeme provodio s likovnim umjetnikom Branislavom Lukićem, od njega sam učio crtati i slikati, učio neke nove tehnike koje su do tada za mene bile nepoznanica", ispričao je ovaj svestrani mladić koji je učestvovao na dvjema kolektivnim izložbama i posjećivao likovne kolonije.

Polaskom u 8. razred osnovne škole Dalibor je počeo trenirati košarku u KK Sloboda. Paralelno je išao u školu, crtao i trenirao. Prvu ozbiljniju ponudu za sportski angažman dobio je pri kraju srednje škole.

"Dvoumio sam se da li da idem vani da studiram likovnu akademiju ili arhitekturu ili da ostanem u Tuzli i nastavim se profesionalno baviti košarkom i upišem građevinu, jer nijedan od ova dva fakulteta nema u Tuzli. Prevagnula je ljubav prema košarci i tako sam na neki način odabrao svoj životni put", izjavio je Peršić.

Ipak nije zanemario svoju umjetničku stranu. Danas se bavi slikanjem, crtanjem, a u posljednje vrijeme iz hobija i uređenjem enterijera.

"Košarka je moj život i u njoj sam 24 sata. Uvijek se nađe slobodnog vremena, ljeti najviše, kada sam na pauzi s treninzima, tako da sam ovo ljeto iskoristio i imao svoju prvu samostalnu izložbu slika i redizajniranog namještaja", ispričao je.

Priznaje da ga je mnogo ljudi pitalo da objasni taj spoj umjetnosti i sporta.

"Mogu reći da umjetnost i tu notu kreativnosti nosim po rođenju u sebi, a sport je jednostavno ušao u moju krv, vremenom, radom, odrastanjem, sazrijevanjem i odricanjem stvorite sebi pozitivne navike, živite sportskim stilom života", dodao je Peršić.

Još od osnovne škole čuva crteže gdje je dizajnirao stolove i stolice, razne predmete, crtao razne oblike kuća.

"Uvijek su me zanimali enterijeri, životni prostor i kao mlađi sam mislio da ću se jednog dana baviti time. Evo danas pomoću kompjutera i programa za crtanje imam priliku da sve te svoje ideje prenesem na papir. U posljednje vrijeme mnogo dizajniram enterijere, neke komade namještaja. Sve to što zamislim u glavi i što sam nekada skicirao na papir danas može na kompjuteru vizuelno izgledati puno bolje, ako ne i stvarno. Tako mi lakše prođu ovi dani kada sam 'prikovan za krevet'", zaključuje.

O svojoj povredi iz decembra Dalibor kaže: "Čovjeku je sve motiv, nije važno koliko puta padneš, nego koliko puta ustaneš".

Daliboru želimo brz oporavak i da u što skorije vrijeme ponovo imamo priliku gledati ga kako niže uspjehe na utakmicama bh. reprezentacije i kluba za koji igra.