promo
17

Kako se izboriti s virusom: Uloga vitamina i minerala u post-COVID oporavku

Dr. Srđan Radojković, spec. porodične medicine
Dr. Srđan Radojković, spec. porodične medicine
U prosjeku tri od pet pacijenata koji su preboljeli COVID mi prijavljuje u tom periodu smetnje u vidu zamora, preznojavanja, smanjene kondicije, bolova u mišićima i problemima sa koncentracijom.

Poslije dvije godine dugotrajne borbe u pandemiji sa COVID-om, koji je smatran multisistemskim oboljenjem koje se prvenstveno manifestuje na plućima, ljekari su bili suočeni sa brojnim izazovima, jer i poslije same bolesti kod većine pacijenata nastupa dug period oporavka praćen brojnim simptomima poput zamora, ubrzanog rada srca (tahikardije), izmijenjenog kvaliteta sna, bezvoljnosti praćene bolovima u mišićima sa subjektivnim osjećajem smanjene snage kod većine pacijenata. Taj period se naziva post-COVID ili produženi COVID.

U toku aktivnog liječenja pacijenta koje u prosjeku traje dvije sedmice, ali i u periodu oporavka, smatram da glavnu podršku u liječenju pružaju vitaminski suplementi. U ambulantnom radu se često nađem pred pitanjima: Koji je preparat najbolji? Koje vitamine i minerale treba uzimati?

Najbolje se pokazala upotreba vitamina C, vitamina D, cinka, selena, mangana, kao i N-acetilcisteina.

Na koji način svaki od vitamina i minerala konkretno doprinosi redukciji simptoma post-COVIDa?

Vitamin C učestvuje u mnogim reakcijama imunog sistema. Pomaže proizvodnju leukocita, i drugih ćelija imuniteta, a djeluje i kao moćni antioksidant, koji štiti naše ćelije od glavnog krivca za nastanak hroničnih bolesti.

Vitamin D je neophodan za zdravlje naših kostiju, ali i našeg imunog sistema. On pospješuje imuni odgovor i proizvodnju određenih imunih ćelija.

Cink se nalazi u kostima i mišićima. Ima važnu ulogu u očuvanju kvaliteta čula mirisa i okusa. Stimuliše brži imunološki odgovor, štiti pacijente od alergija i ima značajan efekat u očuvanju reproduktivne funkcije.

Selen učestvuje u metaboličkim reakcijama u jetri, i neophodan je za adekvatnu funkciju enzima u jetri. Štiti od oksidativnog stresa, pospješuje imuni odgovor, ali povoljno utiče i na poboljšanje koncentracije i pamćenja.

Mangan je mineral neophodan za normalno funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

N-acetilcistein ima ulogu u podizanju nivoa glutationa u organizmu, koji učestvuje u odbrani respiratornog sistema od virusnih infekcija, utiče na mišićnu aktivnost, učestvuje u metabolizmu vitamina C i E pružajući značajnu podršku organizmu.

Zašto BiVits Recovery?

Lično preporučujem BiVits® Activa Recovery jer u jednoj tableti sadrži kombinaciju cinka, selena, vitamina D3, mangana, vitamina C i N-acetilcisteina koji obezbjeđuju snažan antioksidativni efekat i olakšava post-COVID oporavak.

Prođimo zajedno kroz post-COVID oporavak sa BiVits Recovery formulom.