lifestyle
57

Jezive fotografije ustanove u kojoj su pacijenti zatvarani u kaveze i podvrgavani lobotomiji

Klix.ba
Psihijatrijska bolnica Denbigh smještena u sjevernom Velsu već odavno je napuštena. Nakon dugo vremena objavljene su jezive fotografije na kojima se vide urušeni krovovi, oštećeni kavezi i potopljeni podovi. U ovoj ludnici pacijenti su bili zaključani u kavezima i podvrgavani lobotomiji.

Dio ustanove uništen je u požaru, dok su neki kavezi ostali netaknuti. U njima su se nalazili pacijenti koji su na taj način bili spriječeni da pobjegnu. Više od 20 pacijenata podvrgnuto je lobotomiji u periodu od 1942. do 1944. godine, a jedan od njih je preminuo od posljedica tretmana.

Lobotomije koje su podrazumijevale uklanjanje dijela mozga počele su se izvoditi 1930-ih godina, a smatrali su ga lijekom za one koje su smatrali "ludima". Barbarska praksa prestala se provoditi dvije decenije nakon predstavljanja antipsihotika.

Zgrada je izgrađena 1848. godine, a dizajnirao ju je arhitekta Thomas Full James. Zatvorena je 1995. godine.

"Bilo je to najjezivije mjesto koje sam ikada fotografisao. Bilo puno čudnih zvukova koji su dolazili iz zgrade da se ni u jednom trenu nisam htio odvajati od svoje ekipe. U jednom trenutku smo čuli jecaje i tada smo samo zastali i gledali nijemo jedni u druge", rekao je fotograf Mathew Growcoot.