Besplatno korištenje
5

Izgrađen prvi street workout park u sarajevskoj općini Centar

E.S.H.
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić i svojim saradnicima iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje, danas obišao gradilište gdje su okončani radovi na izgradnji prvog street workout parka u Centru.

Street workout park je izgrađen na lokaciji parka kod nekadašnje Austrijske kuće preko puta naselja Ciglane, čime je ozvaničen završetak ovog projekta i građanima predato na besplatno korištenje.

"Namjera Općine Centar je da što više sportskih sadržaja i terena damo besplatno na korištenje našim sugrađanima. Stoga smo, između ostalog, izgradili i ovaj park sa fitness spravama koje mogu besplatno koristiti kako omladina tako i građani starije životne dobi koji zbog nedostataka vremena i finansijskih sredstava nisu u mogućnosti upražnjavati ovakvu vrstu sporta. Kako je najavio općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, u narednom periodu će biti pokrenut projekat obnove i uređivanja pješačkih staza koje vode kroz ovaj park, gdje u neposrednoj blizini imamo i dječije igralište. Smatramo da je ovo spoj ugodnog sa korisnim gdje roditelji mogu dovesti djecu na igralište dok oni mogu iskoristiti to vrijeme za vježbanje na otvorenom", objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

Izvođač radova je bila firma "Flex Invest" d.o.o. Sarajevo koja je u okviru izgradnje ovog „fitness“ centra na otvorenom na pomenutoj lokaciji postavila četiri workout sprave za vježbanje, za šta je Općina Centar izdvojila iz svog budžeta 19.860 KM. Postavljene sprave za fitness su prvi isprobali učenici devetog razreda Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić".

"Ovaj novi park će također doprinijeti i zdravom životu i mi smo danas testirali ove sprave i veoma smo zadovoljni ovim projektom", kazao je Faruk Rustempašić, dok je njegova vršnjakinja Naida Čampara istakla da živi u blizini ovog parka i da namjerava, kada dozvole obaveze prema školi i vremenske prilike, često dolaziti i vježbati na novim spravama.

"Park je dobro uređen i sa ovim novim sadržajima je fenomenalan. Na nama je da ga čuvamo kako bismo imali što duže ovako dobre sadržaje u parku. Isprobala sam sve postavljene sprave i najviše mi se dopada vježbanje na steperu", objasnila je Naida.

Tokom radova prvo je pripremljen teren što je podrazumijevalo zemljane radove kao i izgradnju armirano-betonske ploče na koju je postavljena zaštitna gumena podloga. Također su oko platoa za vježbanje postavljeni novi betonski ivičnjaci. Na kraju radova su instalirane četiri street workout sprave za vježbanje.

Današnjem obilasku su također prisustvovali dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, vijećnici Ahmed Gerin i Hamdija Hasanović te predstavnici JU Centar za sport i rekreaciju zajedno sa direktoricom Sabinom Špago.