{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za zdrave mišiće jedite zeleni paradajz i jabuke

9.9.2015. u 14:54
46
89
Za zdrave mišiće jedite zeleni paradajz i jabuke
46
Za zdrave mišiće jedite zeleni paradajz i jabuke
Poznato je da protein ATF4 uzrokuje slabost mišića i gubitak njihove mase tokom starenja, a naučnici sa Univerziteta u Iowi su sada otkrili prirodna jedinjenja koja smanjuju aktivnost tog proteina u mišićima. Ta jedinjenja se nalaze u jabukama i zelenom paradajzu.
Protein ATF 4 mijenja ekspresiju gena u mišićima skeleta, što smanjuje sintezu proteina, snagu i masu. Međutim, naučnici su otkrili ursoličnu kiselinu u kori jabuke i tomatidin koji se nalazi u zelenom paradajzu. Male molekule mogu spriječiti propadanje mišića.

Ovo otkriće je omogućilo testiranja čiji je cilj da se utvrdi da li ursolična kiselina i tomatidin mogu biti efikasni u blokiranju najvećeg uzročnika slabosti i atrofije mišića, a to je starenje. Također, ovo je početak rada na razvijanju novih terapija za slabost mišića i atrofiju.

Ursolična kiselina i tomatidin efikasno smanjuju slabost i atrofiju mišića kod miševa uzrokovanu starošću. Ova jedinjenja su povećala mišićnu masu za 10 posto, a još važnije, povećani su kvalitet i snaga mišića za 30 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: