Jednostavno i brzo
42

Sočne i hrskave mjesecima: Uz ovaj trik za skladištenje iz 18. vijeka jabuke će duže biti svježe

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ljudi obično kada kupuju voće i povrće, obično uzimaju ono najzrelije. Međutim, ako planirate kupiti veće količine, trebali biste uzeti ono voće i povrće koje još uvijek nije zrelo. Ipak, ako to slučajno zaboravite učiniti, isprobajte jedan manje poznat trik za skladištenje jabuka.
Ako ste nekada kupili veće količine jabuka u nadi da ćete se zdravije hraniti, a onda ste na njih potpuno zaboravili, jedna korisnica društvenih medija podijelila je trik za skladištenje jabuka iz 18. vijeka.

Na Youtube kanalu "The Acadian Garden & Apothecary", podijelila je kako pravilno skladišti jabuke, tako da ostanu sočne i hrskave mjesecima.

"Predivan način da sačuvate zdravu hranu bez konzerviranja, dehidriranja ili hlađenja", stoji u opisu videa.

Kako bi sačuvali jabuku, ona takoreći mora biti "savršena" odnosno bez posjekotina ili oštećenja, a peteljke također moraju biti netaknute.

Potrebno ih je spremiti u suhi i prozračni materijal kao što je piljevina, neke žitarice ili pijesak osušen na toplini. Također, možete se poslužiti i starim novinama. Umotavanje jabuka pojedinačno u novinski papir, spriječit će da jedna loša jabuka uništi ostale.

Potom ih stavite na hladno i suho mjesto, ali što dalje od krompira, jer on proizvodi plin koji uzrokuje brže sazrijevanje kod jabuka. Ipak, ova metoda najbolje funkcioniše kada koristite svježe ubrane jabuke, a ne one kupljene u marketu. To je zato što su jabuke kupljene u marketu uglavnom prskane raznim hemikalijama.