Gastro
0

Vegetarijanstvo: Ključ za duži i zdraviji život

Klix.ba
Vegetarijanci žive duže zbog svoje zdrave ishrane, od koje muškarci imaju najviše koristi, tvrde istraživači.

Naučnici su otkrili veliku razliku u stopi smrtnosti između vegetarijanaca i ljudi koji jedu meso, a u studiji je učestvovalo više od 70 hiljada ljudi.

Tokom šestogodišnjeg perioda, vegetarijanci su imali za 12 posto nižu stopu smrtnosti, piše u izvještaju JAMA Internal Medicine.

Smatra se da prednosti ishrane bazirane na nemasnoj hrani, povrću, cjelovitim zrnima i voću dolaze iz sniženog krvnog pritiska i poboljšanog nivoa holesterola.

Vegetarijanska ishrana povezana je sa smanjenim rizikom od nekoliko hroničnih oboljenja, poput visokog krvnog pritiska, metaboličkih sindroma, dijabetesa i srčanih oboljenja.

Michael Orlich, sa Univerziteta Loma Linda u Californiji, i njegovi kolege, ispitali su sve uzroke smrti u grupi od 73.308 muškaraca i žena.

Istraživači su pacijente klasificirali u pet grupa: one koji nisu vegetarijanci, poluvegetarijance, vegetarijance koji jedu morske plodove, vegetarijance i vegane.

Studija je pokazala da vegetarijanci žive duže, više su obrazovani, manje piju i puše, više vježbaju, mršaviji su, a i češće su u braku.

Ranija istraživanja pokazala su da vegetarijanska ishrana može produžiti život u odnosu na mesnu, ali se radilo pretežno o studijama na malom broju ljudi.

Vegetarijanska ishrana posebno pogoduje muškarcima, kod kojih je zabilježeno znatno smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja i ishemijskih srčanih oboljenja.

Crveno meso, pogotovo prerađeno, sadrži sastojke povezane sa rizikom od hroničnih oboljenja poput raka i kardiovaskularnih bolesti.