Više od 40 izlagača
201

U Tuzli počeo prvi festival rakija: Tajna pripreme kvalitetne žestice je u vrhunskom voću

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Prvi međunarodni festival rakija na kojem učestvuje više od 40 izlagača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine večeras je otvoren u Tuzli. Cilj ove dvodnevne manifestacije se ogleda u povezivanju predstavnika destilerija i samostalnih proizvođača žestokih pića sa ugostiteljima i hotelijerima.

"Cilj nam je napraviti što kvalitetniju ponudu na tržištu Tuzlanskog kantona, ali i šire. Također, želimo podići i nivo kvaliteta proizvodnje rakije na ovom području, kako bismo na tržištu imali što bolje izbrendirane rakije uz veću cijenu", kazao je direktor Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović.

Svoja žestoka pića u Tuzli predstavlja 20 destilerija, a među njima je i leskovački "Trivulesk" koja slovi za najnagrađivaniju destileriju u Srbiji u posljednjih devet godina.

U svojoj ponudi ima osam vrsta rakija, od kojih je najdominantnija viljamovka, a potom žestica od dunje, kajsije, šljive, jabuke te neizostavne travarica i loza.

"Kapacitet naše destilerije je oko 100.000 boca godišnje, s tim što prodamo blizu 50 posto. Mi imamo kooperante s kojima radimo, odnosno od kojih otkupljujemo voće. U planu je podizanje zasada za 50 hektara, jer smo već obezbijedili zemljište", kazao je Srđan Dinić, direktor proizvodnje destilerije "Trivulesk".

On kaže da se tajna pripreme kvalitetne žestice ogleda u vrhunskom voću.

"Na prvom mjestu je kvalitet voća koje se koristi, a potom je potrebno ispoštovati samu tehnologiju koja je napisana u svim knjigama. Također, potrebno se otrgnuti od onih konstatacija da se treba voditi onime kako su pekle naše dede. To su zablude, jer moramo ispoštovati sva dostignuća savremene tehnologije u oblasti proizvodnje rakije", pojašnjava Dinić.

Čitlučki podrumi "Ostojić" pored vina već dugi niz godina se bave i proizvodnjom prirodnih rakija, a u njihovoj destileriji nastaju loza, travarica, viljamovka, višnja, medovača te slatka i zlatna dunja.

Vlasnik Vlado Ostojić ističe da je jedan ovakav festival rakija od velikog značaja za sve domaće proizvođače žestica.

"Moj djed i otac su se bavili ovim poslom, a naša tradicija je duga već 100 godina. Naše destilerije u BiH su visokog kvaliteta i vjerujem da ne zaostajemo za evropskim. Svi mi proizvodimo prirodnu rakiju, bez bilo kakvih dodatka", ističe Ostojić.

Naša zemlja se ne može pohvaliti kao veliki izvoznik ove vrste žestokog pića, a u prilog tome idu i zvanični podaci koju kazuju da se na godišnjem nivou na tržište izvan zemlje plasira svega 50.000 litara.

Daleko veći izvoznik u odnosu na našu zemlju je Srbija koja godišnje na strana tržišta plasira čak dva miliona litara rakije.

"Trenutno izvozim dvije palete godišnje za Sloveniju što je izuzetno malo. Kod nas je problem što mi sami sebe ne možemo brendirati. Dozvoljavamo da se u našu zemlju uvozi sve i svašta, a kada mi želimo ostvariti plasman na neko od stranih tržišta nameću se brojni problemi. Ako želimo uspjeti u ovoj oblasti onda se ophođenje države prema nama mora promijeniti", naglašava Ostojić.

Međunarodni festival rakija je i takmičarskog karaktera, a na festivalsku adresu je stiglo više od 100 uzoraka žestica.

Stručni žiri za ocjenjivanje rakija čine eminentni stručnjaci iz ove oblasti iz BiH i Srbije koji će u okviru ove manifestacije održati i stručna predavanja.

Kao organizatori festivala rakija u Tuzli se potpisuju Kantonalna privredna komora Tuzla i destilerija "Nadarević".