Gastro
21

Savjeti koji će vam pomoći da ostanete zdravi dok gubite višak kilograma

Klix.ba
Ispravna ishrana je ključna ukoliko želite izgubiti višak kilograma, ali je izuzetno važno i da tokom tog procesa ostanete zdravi. Međutim, određene vrste hrane ne treba izbjegavati, osim ako je to savjet ljekara.

Jedite polako i bez gledanja TV-a

U prostoriji u kojoj jedete ne treba biti TV, jer ukoliko ga gledate, gotovo da nemate kontrolu nad jelom. Upravo je ovo jedan od faktora gojaznosti. Kada sjednete da jedete, jedite polako, razgovarajte s prijateljima i porodicom. Nasumično uzimanje hrane dok nešto radite rezultira unošenjem ili premalo ili previše hrane.

Pojedite jaje svako jutro

Ukoliko pojedete jaje ili dva za doručak, to će vam pomoći da kontrolišete tjelesnu težinu. Umjetno zaslađena, obrađena i začinjena hrana sadrži previše kalorija. Jaja sadrže proteine i vitamine koji su potrebni organizmu, a osjećaj sitosti traje duže.

Jedite ribu dvaput sedmično

Povećanje unosa ribe je veoma korisno, jer je riba bogata esencijalnim hranljivima materijama i omega 3 kiselinama. Korisna je za zdravlje srca i kože, a pomaže i pri mršanju.

Povremeno jedite meso

Crveno meso ne treba jesti svakodnevno, ali je prihvatljivo do tri puta mjesečno. Meso također sadrži esencijalni protein koji vas duže čini sitim.

Izbjegavajte grickalice

Grickalice također uzrokuju nekontrolisano jedenje, a samim tim i unos mnogo veće količine kalorije nego je to potrebno. Držite se standardnih obroka s proteinima, ugljikohidratima i povrćem.

Pijte dovoljno vode

Skupi sokovi, gazirana i druga pića vas ne koštaju samo novca, nego i zdravlja. Sastojci takvih pića su uzročnici povećanja tjelesne težine. Kada ste žedni, pijte vodu ili zeleni čaj. Ostanite hidratizirani tokom dana, tako će vaš organizam biti u savršenom stanju.

Provjerite sastav

Nemojte da vas zavaraju natpisi koji govore da proizvod sadrži veoma malo masti. Ta mast se nadoknadi dodatnom količinom šećera. "Dijetalni" proizvodi nas "tjeraju" da uzimamo više, što na kraju rezultira povećanjem tjelesne težine.

Jedite jela koja sami spremite

Brza i obrađena hrana sadrži hemikalije koje uzrokuju štetne posljedice. S druge strane, jela napravljena kod kuće su jeftinija i zdravija. Ludi koji rijetko jedu kod kuće obično imaju problema s viškom kilograma, kao i sa zdravljem.