{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razlozi zbog kojih biste trebali jesti čokoladu

S
2.10.2007. u 12:16
0
0
Razlozi zbog kojih biste trebali jesti čokoladu
0
Razlozi zbog kojih biste trebali jesti čokoladu
Iako većina nas misli da je čokolada grijeh koji si možemo priuštiti samo s vremena na vrijeme, činjenica je da je čokolada, pogotovo tamna, mnogo zdravija nego što smo mislili. Naime, godinama se ovaj slatki užitak koristio za liječenje tuberkuloze, dijareje, hemoroida i za opuštanje.
Čokolada snižava krvni pritisak
Kakao sadržan u čokoladi snižava krvni pritisak, a ovaj podatak potvrdili su stručnjaci sa Univerziteta u Kelnu, Njemačka. U jednom članku u New York Timesu objavljeno je da tamna čokolada jednako djeluje u smanjenju krvnog pritiska kao i lijekovi namijenjeni za tu svrhu.

Pospješuje dotok krvi u mozak
Profesor sa Univerziteta Nottingham otkrio je da čokolada, odnosno kakao u njoj, pospješuje dotok krvi u ključne dijelove ljudskog mozga. Ovaj pozitivni učinak traje dva do tri sata od konzumiranja čokolade. Tadašnja istraživanja su također pokazala da je čokolada odličan lijek protiv umora.

Čokolada za bolje raspoloženje
Osnovni sastojci čokolade mogu znatno poboljšati vaše raspoloženje, pokazuje studija sa Univerziteta Kalifornija. U izvještaju o studiji se navodi da čokolada u nama izaziva osjećaj sličan onome koji imamo kada smo zaljubljeni.

Čokolada smanjuje rizik od srčanih udara
Stručnjaci sa Univerziteta Hopkins tvrde da svakodnevna konzumacija nekoliko redova tamne čokolade, rizik od srčanih udara smanjuje za čak 50%.

Čokolada smanjuje rizik od dijabetesa
Talijanska studija pokazuje da kakao sadržan u tamnoj čokoladi pospješuje metabolizam i reguliše nivo šećera u krvi što sugeriše da djeluje preventino u borbi protiv dijabetesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: