Ostvaren san čokoholičara
0

Naučnici predstavili čokoladu sa nula kalorija

Sarajevo-x.com
Jesti čokoladu u neograničenim količinama, a pri tome se ne debljati san je skoro svakog ljubitelja ove poslastice, a zahvaljujući izumu naučnika s Harvarda taj san će uskoro postati stvarnost. Inhalator nazvan Le Whif u sebi sadrži čestice čokolade, a njihovim udisanjem imate osjećaj kao da je jedete.

Izum profesora Davida Edwardsa je dostupan u četiri različita okusa: malina, metvica, mango i čokolada. Revolucionarni izum omogućava svim sladokuscima da zadovolje svoje potrebe za slatkim, a da pri tome ne dobiju kilogram više.

Profesor Edwards koji je sa svojim studentima na Univerzitetu Harvard radio na ovom izumu kaže da je bio nadahnut razmišljanjima o drugačijem načinu prehrane u budućnosti.

"Kada jedemo hranu mi u suštini udišemo njen miris i sada uz pomoć kulinarskog umijeća i znanja o aersolima, odnosno koloidno raspršenim česticama, napokon smo uspjeli pronaći način na koji možemo mijenjati naše prehrambene navike“, istakao je Edwards za britanski Telegraph.

Čokoladni prah se nalazi u malom plastičnom cilindru iz kojeg korisnici Le Whifa udišu aromatizovane čestice, a tvorci kažu da su one dovoljno velike, te kao takve ne mogu ući u pluća i oštetiti stanice.

Vjeruje se da je izum 'čokoladnog inhalatora' samo prvi korak u gastronomskoj revoluciji.

"Čestice čokolade su dovoljno velike i ne mogu otići u pluća. Kada udahnete aromatizovani prah vaša usta se napune čokoladom i, vjerujte, ukus je zaista izvrstan. Ali ono što će se čokoholičarima najviše svidjeti jeste činjenica da Le Whif ima nula kalorija, pa će biti od velike koristi onima koji se odluče za dijetu“, kazao je Tom Hadfield, jedan od naučnika koji je radio na ovom izumu, dodajući da je ovo samo početak jer će u budućnosti raditi na izumu više okusa hrane.

Inhalator će biti dostupan na britanskom tržištu već od 29. aprila, a koštat će blizu dva eura.