Za izuzetna dostignuća
152

Uručene federalne nagrade za devet naučnika povodom Dana nauke u Federaciji BiH

L. S.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Federalne nagrade za nauku za 2023. godinu dodijeljene su za ukupno devet naučnika povodom Dana nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlada FBiH dodjeljuje federalne nagrade za izuzetno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači.

"Slavimo izuzetna naučna dostignuća. Ove nagrade simboliziraju kolektivno priznanje i divljenje pred izuzetnim doprinosima naših naučnika. Želim iskazati duboku zahvalnost naučnicima čiji napori, rad i predanost oblikuju našu budućnost i doprinose boljem razumijevanju svijeta. Njihova uloga je neprocjenjiva", izjavila je federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković.

Akademiku Enesu Kariću, profesoru na Fakultetu islamskih nauka, nagrada je dodijeljena za životno djelo (naučna oblast Humanističke nauke). Nagrada mu je uručio federalni premijer Nermin Nikšić.

"Drago mi je da sam dobio ovu nagradu. Dolazi mi u vrijeme kada odlazim u penziju. Doživljavam je i kao jednu vrstu terapije. Drago mi je da se vodi računa o nauci i naučnim disciplinama. Kao što smo mogli vidjeti, kao dobitnici su zastupljene osobe iz raznih oblasti, i čestitam Ministarstvu na trudu koji ulaže na ovom putu. Ostaje moja želja da naše društvo, Bosna i Hercegovina, što više ulaže u mlade kadrove nauke i kulture. Nema bez ulaganja. Ni nauka ni kultura nisu skupe, mnogo skuplje su neznanje i nekultura", kazao je Karić.

Profesor Karić je u toku svoje dugogodišnje akademske karijere postigao zapažene rezultate i dao prepoznatljiv doprinos internacionalizaciji bosanskohercegovačkog razumijevanja življenja islama, kojeg karakteriziraju čvrsta utemeljenost u osnovnim izvirima islama, umjerenost i institucionalno djelovanje.

Federalne nagrade za nauku za 2023. godinu dodijeljene su za ukupno devet naučnika, a u skladu sa prijedlogom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koje je provelo konkursnu proceduru, selekciju, ocjenjivanje i rangiranje.

Godišnja nagrada za nauku dodijeljena je i prof. dr. sc. Zlatanu Zvizdiću (naučna oblast Biomedicina i zdravstvo), prof. dr. sc. Daliboru Ballianu (naučna oblast Biotehničke nauke), acc. prof. dr. sc. Dejanu Miloševiću (naučna oblast Prirodne nauke), zatim naučnoj savjetnici dr. sc. Ramizi Smajić (naučna oblast Humanističke nauke), te prof. dr. sc. Nermini Zaimović-Uzunović (naučna oblast Tehničke nauke).

Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke pripala je prof. dr. sc. Samiru Lemešu (naučna oblast Tehničke nauke), a nagrada za mlade istraživače dodijeljena je Sijani Demirović (naučna oblast Biomedicina i zdravstvo) i doc. dr. sc. Mariji Banožić (naučna oblast Biotehničke nauke).

"Iznimna mi je čast biti među velikim imenima. Ova nagrada ima značaj za mene osobno, kao i za instituciju sa koje dolazim. Ove nagrade često govore više o onima koji dodjeljuju, nego onima kojima se dodjeljuje. Ako želimo ozdraviti društvo, definitivno trebamo naučnike, trebamo poticati ovakve aktivnosti", kazala je Marija Banožić.

Također, dodijeno je posebno priznanje Emini Dervišević, za zapaženi istraživački rad u oblasti biomedicine i zdravstva, popularizaciju nauke i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu.

Dan nauke u FBiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. decembra, s ciljem populariziranja nauke i naučno- istraživačkog rada u javnosti.