Siti i sretni
66

Namirnice koje će nahraniti vaš mozak i pomoći vam u borbi s depresijom

Klix.ba
Jedna od četiri osobe ima problem s depresijom i širom svijeta povećana je upotreba antidepresiva. Širom svijeta ovaj problem pogađa 350 miliona ljudi. Ali, naučnici poručuju da postoji rješenje koje ne uključuje hemiju, a to je hrana koja će vam pomoći u borbi s ovim stanjem.

Kvalitet hrane i životni stil mogu se povezati s brojnim mentalnim stanjima. Nutricionistkinja May Simpkin kazala je kako vjeruje da je depresija simptom poremećnog balansa u tijelu u kojem hrana igra ključnu ulogu. Mozak je "mašina" koja radi 0-24, sedam dana u sedmici i zbog toga mu je potrebno dati kvalitetnu hranu.

1. Unosite dovoljno proteina Dobri neurotransmiteri, serotonin i dopamin sastavljeni su od aminokiselina, odnosno proteina. Unosite dovoljno mesa, piletine, ribe, kvinoje, jaja, tofua, mlijeka, sira, graha i mahuna koje sadrže esencijalne proteine za proizvodnju aminokiselina.

2. B vitamin je vaš prijatelj Hemijski procesi koji se odvijaju u tijelu često zahtijevaju kofaktore, a vitamin B ima ključnu ulogu u pretvaranju aminokiselina u neurotransmitere. Ako ne jedete dovoljno B vitamina nećete proizvesti adekvatnu količinu serotonina i dopamina. B vitamin možete pronaći u špinatu, grahu, leći, kvinoji, lososu, jajima i pekan orasima.

3. Zdrave masti su krucijalne Nervne ćelije u tijelu su napravljene od masnoća i one se moraju unijeti iz hrane. Hrana bogata dobrim masnoćama je losos, sardine, skuša, ali i avokado i orasi.

4. Brinite se o svojim crijevima

Blizu 95 posto serotonina se proizvodi u crijevima i njihova flora igra glavnu ulogu u zdravom probavnom traktu. Unesite dovoljno vlakana kako biste podstakli razvoj zdravih bakterija s ciljem da se brže razgrade šećeri i druga hrana. Njih možete pronaći u kiseloj hrani kao što su kiseli krastavci i kiseli kupus.

5. Smanjite unos slatkiša Izbjegavanje prerađenih šećera poboljšava raspoloženje. Šećer se brzo apsorbuje u krvi i proizvodi energiju, ali samo kratkotrajno. Nakon toga slijedi pad i inzulin se brzo oslobađa kako bi uklonio šećer iz krvi. Zbog toga ćete se osjećati umorno, letargično i nervozno. Umjesto slatkiša konzumirajte cjelovite žitarice, slatki krompir te povrće, posebno mrkvu, a dovoljne količine dobit ćete i u ribi, piletini, jajima i kvinoji.

6. Provjeravajte svoje hormone Neuravnoteženost seksualnih hormona estrogena i progesterona može vas dovesti do upotrebe antidepresiva. Balansirajte ih hranom. Jedite hranu baziranu na estrogenu, a progesteron možete pronaći u grahu i mahunama.

7. Smanjite kilažu U studiji koja je objavljena 2015. godine pretilost se dovodi u vezu s upalama i depresijom. Ukoliko ste pretili, smanjite kilažu. To možete postići unošenjem povrća, dobrih proteina i dobrih masnoća.