Gastro
42

Najskuplje namirnice na svijetu: Beluga kavijar i kafa prikupljena iz izmeta lasice

Klix.ba
Beluga kavijar je oficijelno najskuplja namirnica na svijetu. Jedna konzerva košta skoro 38 hiljada američkih dolara. Najskuplja kafa dolazi iz prašuma Indonezije, dok najskuplji obrok u avionu košta blizu 3.153 dolara.

Odlazak u supermarket će uglavnom zadovoljiti kulinarske potrebe većine ljudi. Ipak, za svjetske milionere vrijedi pravilo - "ima se, može se".

Najskuplja kafa dolazi iz izmeta lasice

Richard Hardwick i David Foster iz kafića Bespoke Beverages koji prodaje neobične tople napitke, gostovali su u dokumentarcu The World's Most Expensive Food TV stanice Channel 4.

"Ova se kafa prikuplja u sumatranskim džunglama u Indoneziji. Tačnije sakuplja se izmet lasica koje se hrane plodovima kafe. Ova kafa nema kiselost, niti je gorka budući da prolazi kroz digestivni trakt lasica čiji enzimi reduciraju kiselost u zrnima", pojašnjavaju Hardwick i Foster.

Samo jedna šolja ove kafe košta 16 američkih dolara.

"Sakupljamo zrna, sušimo ih i čistimo, i to radimo sa svakim pojedinačnim zrnom. U pitanju je savršena i najskuplja kafa, idealan način da završite svoj obrok"

Beluga kavijar - simbol moći i prestiža

U najskupljim svjetskim hotelima konzerva beluga kavijara od 1,8 kilograma košta 37.831 američki dolar.

"Kavijar je simbol luksuza. Pretpostavljam da je nekim ljudima važno da zadrže svoj status. Trebate čekati 12 godina prije nego je beluga spremna da proizvede jaja. Iz tog je razloga taj kavijar izuzetno rijedak i skup specijalitet", kaže Laura King, osnivačica kompanije Kings Fine Food i stručnjakinja za kavijar.

Kozice skuplje od zlata, sladoled od vode sa afričkih ledenih kapa

Obični obrok u avionima košta između 1,5 i tri dolara, dok obroci u biznis klasama uglavnom koštaju između šest i 16 dolara.

Privatna kompanija On Air Dining kreira obroke za svoje klijente, a oni koštaju između 400 i 1.600 dolara.

"Kad ste u zraku, izgubite pedeset posto okusa soli, zato se, kad dizajniramo obroke, trudimo napraviti izuzetno snažne okuse koji će ostati svježi i neće se sušiti", kaže Daniel Hume iz ove kompanije.

Još neke od neobičnih i ekstremno skupih namirnica su, primjerice, kozice sakupljene na opasnim liticama (gram košta više nego gram zlata), kao i sladoled napravljen od vode sa ledenih kapa u Africi.