Koristan savjet
10

Jedna stvar koju ne bi trebalo raditi prije treninga

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Odavno se već vodi spor o tome treba li jesti prije treninga ili ne. Rezultati najnovijeg istraživanja kazuju da je najbolji put za napredak ne jesti ništa prije treninga.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu American Journal of Physiology s Univerziteta Bath navode da je to efikasniji način da masti budu sagorene ukoliko se ne jede prije treninga.

Za proučavanje su uzeli grupu gojaznih muškaraca koji su hodali 60 minuta praznog želuca. Slučaj je ponovljen kada su muškarci jeli, unoseći u organizam kalorije i ugljikohidrate. Njihovi uzorci krvi su uzeti nakon obroka ili gladovanja, a zatim nakon vježbanja.

Ekspresije gena u masnom tkivu znatno su se razlikovale u svakom scenariju, a dva gena su se povećavala kada su ljudi apstinirali od hrane. To je signaliziralo da su prilikom apstiniranja od hrane nagomilane masti korištene kao gorivo za metabolizam tokom treninga.

U slučaju kada su muškarci jeli prije treninga ugljikohidrati iz obroka su korišteni kao pogonsko gorivo te su masti pritom ostajale.