Mijenjaju svijest
8

Google želi da svi jedu manje crvenog mesa, uposlenicima serviraju zdrave obroke

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Google je oduvijek posvećen očuvanju zdravlja ljudi te zaštiti Zemlje. Brojni projekti ovog multinacionalnog tehnološkog giganta zasnovani su na sprečavanju ilegalnog ribolova, zagađenja zraka ili sječe šuma. Kompanija odnedavno ima veliku namjeru promijeniti i način na koji njeni zaposlenici razmišljaju o ishrani i mesu.

Googleov Sunnyvale kampus ima blizu 14 različitih restorana od kojih svaki ima za cilj smanjiti serviranje mesnih obroka uposlenicima kompanije, prenose strani mediji.

Prema Googleovim podacima, više od 14 posto globalnog zagađenja prouzrokovano je uzgajanjem stoke radi prodaje mesa, mliječnih proizvoda ili jaja. Pored toga, s obzirom na to da se prilikom proizvodnje goveđeg mesa otpušta najviše ugljendioksida, Google naročito želi utjecati na smanjenje konzumiranja crvenog mesa.

Iz Googlea ističu kako ne žele napraviti vegane od svojih zaposlenika jer, kako kažu, svjesni su da je nekim ljudima nemoguće izabrati gljive umjesto hamburgera.

"To je način da pomjerimo neke granice i mijenjamo svijest ljudi. Bez obzira na to što neko jede crveno meso svaki dan, nije naodmet da mu nudite više bijelog mesa, mahunarki ili plodova mora. Zajedno možemo steći naviku uzimanja alternativnih proteina koji su zdraviji", rekao je Scott Giambastiani, šef kuhinje u Googleu.

U namjeri da njegovi zaposlenici jedu manje mesa i više razmišljaju o tome šta zapravo konzumiraju, Google je od početka ove godine razvio novi program prehrane. Radnici svaki dan na jelovniku imaju više specijaliteta od povrća, a tokom dana konzumiraju različito koštunjavo voće koje je bogato proteinima. Najpoznatiji specijalitet u Googleu proteklih mjeseci je veganski taco koji je punjen brokulama, gljivama, avokadom, kvinojom i kremastim sirom te začinjen kineskim i korejskim začinima.

Vezani članci