Postoji "caka"
22

Zašto hrana u avionu ima drugačiji okus od one koju jedemo na zemlji

K. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jeste li ikada pogledali što se sve nalazi na kolicima s hranom koja se služi u avionu? Jeste li primijetili da se na njima često nalazi sok od paradajza? Zašto ljudi to piju u avionu, a ne sok od jabuke i breskve?

Jednostavno rečeno, okus se mijenja dok ste u zraku i postoji biološki razlog za to.

Ako pojedete nešto prije vašeg leta vjerovatno znate kakvog je okusa. Nakon što poletite, vaš osjećaj za okus nije isti kao što je kada ste na zemlji. Mnogo faktora iz aviona utječe na vaše osjetilo mirisa, što zapravo čini veliki dio osjetila okusa, prenosi Business Insider.

Počnimo od kabine koja je ekstremno suha. Suša je od nekih pustinja. Kabinski uvjeti suše vaše nazalne puteve, što čini da vaše osjetilo postane manje perceptivno. Ali to nije jedini dio unutrašnjosti aviona koji smanjuje vaše osjetilo okusa. Nizak pritisak u kabini snižava nivo kisika u vašoj krvi što znači da olfaktorni receptori, dio vašeg živčanog sistema koji reagira na miris, postaju manje osjetljivi i to slabi vaše osjetilo mirisa.

Ne utječe samo unutrašnjost kabine na vaša osjetila. Buka, koja dolazi iz motora, također ne pomaže vašim osjetilima. Studija iz 2010. godine je testirala ljudsko osjetilo okusa unutar i izvan simulacije avionske kabine. Istraživači su otkrili da je osjećaj za slatku i slanu hranu smanjen za 30% dok ste u kabini.

To oslabljeno osjetilo okusa uzrokuje dosta problema avionskom cateringu koji mora modificirati svaki recept kako bi izbjegao stalne žalbe putnika na neukusnu hranu. Kao trešnja na vrhu torte dolazi i činjenica da nisu svi okusi podjednako oslabljeni. Neki sastojci poput curryja i limunove trave postaju intenzivniji dok ste u avionu na nebu, dok okusi cimeta, đumbira i luka ostaju isti. Neke aviokompanije prirodno pojačavaju okuse određenim voćnim i povrtnim uljima i koncentratima koji se stavljaju umjesto soli koju recept zahtijeva.

Kakve veze ima sok od paradajza s ovom temom? Sok od paradajza ima kiselkasti okus koji se naziva umami. On je jedan iz kategorije od pet okusa i uz njega su tu i sladak, slan, kiseo i gorak okus. Studija iz 2015. godine je otkrila da je, kad je umami u pitanju, fenomen obrnut, umami okus je pojačan u zraku.

Sljedeći put kad budete letjeli, probajte sok od paradajza kako bi vam bilo jasnije o čemu pričamo. Nemojte se previše uznemiriti ako vaš obrok nema okus kakav ste očekivali. Kuhari se trude prilagoditi nečemu za šta vi ni znate da vam se događa "tačno ispod nosa".