Zdrav i hranjiv obrok
35

Za današnji iftar pripremite pileći file punjen špinatom i sirom

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Piletina je sastavni dio bosanske kuhinje, a pored toga što je bogata hranjivim sastojcima, prije svega proteinima, može se kombinovati na različite načine. Stoga za današnji iftar preporučujemo upravo pileći file punjen špinatom i sirom.

Istraživanja pokazuju da povećanje unosa piletine, a samim time i proteina, može poboljšati osjećaj sitosti, olakšati gubitak kilograma i pomoći u održavanju željene tjelesne mase.

Kada je riječ o obilnom, zdravom i ukusnom obroku ne možete pogriješiti s piletinom punjenom sirom - savršeno marinirana piletina puni se kremastim filom od različitih vrsta sira i peče u pećnici.

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja, 1 kašika mješavine začina, pola kašike crvene paprike, 2 čehna bijelog luka, polovina kašike bijelog luka u prahu, 4 komada pilećih fileta, 100 gr sira ricotte, 100 gr mocarele, četvrtina šolje parmezana, 1 i po šolja nasjeckanog svježeg špinata, so i biber.

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni i podmažite posudu za pečenje sa malo ulja.

U maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, mješavinu začina, crvenu papriku, bijeli luk u prahu i so pa ostavite sa strane.

Stavite pileći file na dasku za rezanje i pažljivo umetnite vrh oštrog noža u najdeblji dio pilećih prsa. Izrežite otvor širine oko 5 cm kako biste stvorili "džep" bez presijecanja.

Prelijte pripremljenu smjesu začina po piletini i čistim rukama obilno utrljajte sa svih strana. Stavite u frižider i pustite da se marinira dok ne bude spremno za upotrebu.

Dok se piletina marinira, pripremite fil od sira. U posudi za miješanje kombinujte sireve, špinat i isjeckan bijeli luk. Začinite solju i biberom po ukusu pa miješajte dok se dobro ne sjedini.

Izvadite pileći file iz frižidera i svaki komad napunite smjesom od sira i špinata. Po potrebi osigurajte čačkalicom.

Stavite punjene komade u pripremljenu posudu za pečenje i pecite 25 minuta dok piletina ne postane zlatnosmeđe boje, preokrenuvši je na pola pečenja kako bi se ravnomjerno zapeklo.

Izvadite čačkalice i poslužite toplo. Uživajte!