Brzi recept
30

Volite pomfrit iz McDonald'sa? Možete ga napraviti i u svojoj kuhinji

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Omiljeni prilog nekad je ukusniji od glavnog jela. Kada razmišljamo o idealnom prilogu za šniclu ili ribu, često je pomfrit prvo što nam padne na pamet, a svako ko barem jednom proba pomfrit u McDonald'su, dobro pamti ukusni hrskavi zalogaj.

Poznata američka emisija o rušenju velikih mitova MythBusters, pokušala je otkriti tajnu njegovog okusa. Pred vama je recept savršenog pomfrita i možete ga napraviti u vlastitoj kuhinji.

Važna napomena: Ako radite dvostruku porciju, nemojte udvostručavati količinu ulja. Porcije krumpira pržite u serijama, a prethodno u lonac ili fritezu ubacite 1/4 šalicu ulja kikirikija i žličicu svinjske masti (po želji).

  • 2 krompira (može i krompir iz naših krajeva)

  • 1/4 šoljice kukuruznog sirupa

  • 1/2 šoljice vode

  • 6 šoljica ulja kikirikija

  • 1/4 šoljice goveđe masti

  • sol po ukusu

  • 1/2 kocke za supu (po želji)

  1. Ogulite krompir i izrežite ga na uske trake, debljine od jednog centimetra i dužine od oko 10 centimetara.

  2. U veliku posudu stavite kukuruzni sirup i vodu, pri čemu treba voditi računa da se sirup rasporedi ravnomjerno. Dodajte izrezani krompir u tekućinu i ostavite ga da stoji oko pola sata.

  3. Dok pomfrit "odmara" u zdjeli, ubacite ulje kikirikija u dubok lonac ili fritezu. Ulje se zagrijava na temperaturi od 180 do 200 stepeni.

  1. Pržite krompir minutu do minutu i pol pa ga izvadite kada poprimi žućkastu boju. Potom ga stavite na tanjir koji je prethodno obložen salvetom i odmah ubacite u frižider na 10 do 15 minuta.

  2. Dok se pomfrit hladi, prelijte ga mješavinom ulja od kikirikija i goveđe masti. Onda zagrijte preostalo ulje na oko 200 stepeni i dodajte ohlađeni pomfrit unutra. Pržite ga od pet do sedam minuta, dok ne dobije zlatno-smeđkastu boju. Ocijedite pomfrit od masnoće i stavite ga u duboku posudu.

  3. Na kraju pospite sol preko vrućeg pomfrita i odmah servirajte, piše Pop Sugar.