Neizostavni dio sofre
297

Veliki redovi za somune ispred sarajevskih pekara ususret prvom ovogodišnjem iftaru

I. S.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Ispred sarajevskih pekara su primijećeni veliki redovi građana koji su došli kupiti somune za prvi ovogodišnji iftar.

U galeriji pogledajte kakvu atmosferu je fotoreporer Klix.ba zabilježio na kraju prvog dana posta. Večerašnji iftar počinje u 17:53 sati, a redovi su se počeli stvarati već oko 16:30.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović prisustvovao je 200. tribini u džematu Podlugovi, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, gdje se prigodno obratio čestitajući mubarek mjesec ramazan.

"Drago mi je da sam danas s vama i da smo se susreli prvog dana ramazana. Ovo je najodabranije vrijeme kojim je Allah mogao počastiti ljudski rod. Ramazan je vrijeme objave Kur'ana koji je naša uputa. Zahvalimo Bogu na ovom odabranom vremenu, neka nas uvijek ovo vrijeme podsjeća da na dunjaluku radimo za ahiret", između ostalog je kazao, javlja agencija Mina.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma - Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Božiji poslanik Muhammed a.s. je rekao da ko priredi postaču iftar, nahrani ga i napoji, imat će istu nagradu kao i on (postač), a da postaču neće biti umanjena njegova nagrada. Prvi dan ramazanskog bajrama će nastupiti 10. aprila 2024.