Iz Sašine kuhinje
4

Ukusan ljetni ručak koji se sprema 30 minuta

M. N.
Tokom vrelih ljetnih dana poželjno je provesti što manje vremena kuhajući. Saša Vukić preporučio je brz ljetni ručak koji se priprema samo pola sata.

Od sastojaka vam je potrebno: 800 g kremenadli, 15 g soli, biber, 3 svježe paprike, vezica mladog luka, 4 svježa paradajza, 2 čehna bijelog luka, ulje, malo sjeckanog peršuna.

Kremenadle istući s obje strane te zarezati rub na nekoliko mjesta kako se ne bi savio kasnije u prženju. Posoliti i pobiberiti obje strane pa ostaviti da stoje na sobnoj temperaturi do upotrebe.

Papriku očistiti i narezati na komade srednje veličine, a isto tako mladi luk i paradajz. Na srednje jakoj vatri, na malo ulja, pržiti papriku pet minuta uz često miješanje. Papriku izvaditi vani pa dodati još malo ulja u lonac/tavu gdje se pržila. Sada na tu masnoću rasporediti meso i pržiti ukupno pet minuta uz nekoliko okretanja.

Doliti malo vode (1,5 dl) pa poklopiti i tako ostaviti nekoliko minuta. Okrenuti meso pa opet poklopiti na nekoliko minuta. Kada se tekućina reducirala gotovo u potpunosti, kotlete spremite u neku metalnu posudu i zatvorite folijom da se ne hlade.

Na tu istu masnoću dodati mladi luk i nastaviti pirjati/dinstati samo dvije minute, dodati sjeckani bijeli luk pa nastaviti samo pola minute. Pazite da bijeli luk ne izgori. Sada u mladi luk i češnjak dolijte 2 dl vode i rasporedite preko paradajza na onu stranu gdje ste ih prerezali na pola. Poklopiti na 10 minuta, ali jednom ih možete pritisnuti kuhačom kako bi prije omekšali.

Nakon toga maknite kožicu s paradajza i protisnite kuhačom. Dodati papriku, kratko promiješati i dodati preko njih meso. Zaliti preko mesa 2 dl vode ili bijelog vina. Kuhati poklopljeno nekoliko minuta, okrenuti meso pa nastaviti još nekoliko minuta.

Poslužiti uz prilog po želji. Preko svega možete posipati i sitno sjeckane svježe listiće peršuna.