Zbog bolje apsorpcije
33

Tradicionalna metoda pripreme hrane: Šest namirnica koje je potrebno namočiti prije kuhanja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Namakanje je tradicionalna metoda pripreme hrane koja se vijekovima koristi u mnogim kulturama širom svijeta. Neke namirnice zahtijevaju ovu metodu pripreme kako bi bile ukusnije i pogodnije za konzumiranje.
Namakanje namirnica prije kuhanja ili konzumacije može imati brojne prednosti, uključujući poboljšanu probavljivost, povećanu apsorpciju hranjivih tvari i smanjene razine antinutrijenata. Stoga, je dobro znati koje je to namirnice poželjno namočiti.

Mahunarke

Mahunarke su glavna namirnica u mnogim dijetama, a vrlo su dio vegetarijanske i veganske ishrane. Izvrstan su izvor proteina, vlakana i drugih esencijalnih nutrijenata. No, mahunarke sadrže i antinutrijente, poput fitinske kiseline, koja se može vezati za minerale i smanjiti njihovu apsorpciju u tijelu.

Namakanje mahunarki preko noći može pomoći u smanjenju nivoa antinutrijenata i učiniti ih probavljivijima. Također može skratiti vrijeme kuhanja i olakšati kuhanje mahunarki. Za namakanje mahunarki, dobro ih isperite i zatim potopite u vodu najmanje osam do 12 sati. Ocijedite vodu i isperite ih prije kuhanja.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke izvrstan su izvor zdravih masti, proteina i drugih hranjivih tvari. Međutim, oni također sadrže inhibitore enzima i fitinsku kiselinu, što ih može otežati probavljivošću i smanjiti apsorpciju hranjivih tvari.

Namakanje orašastih plodova i sjemenki može pomoći u smanjenju nivoa ovih antinutrijenata i učiniti ih probavljivijima. Za namakanje orašastih plodova i sjemenki, dobro ih isperite i zatim potopite u vodu najmanje šest do osam sati. Ocijedite vodu i osušite orašaste plodove prije konzumacije.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice izvrstan su izvor vlakana, vitamina i minerala. Međutim, zbog fitinske kiseline smanjuje se apsorpcija hranjivih tvari i čini ih teško probavljivim. Poput mahunarki, za namakanje cjelovitih žitarica je najprije potrebno da ih dobro isperete, a potom potopite u vodu najmanje osam do 12 sati. Na kraju ih ocijedite i isperite prije kuhanja.

Zob

Zob je izvrstan izvor vlakana i drugih nutrijenata. Međutim, oni također sadrže fitinsku kiselinu, koje ćete se riješiti tako što ćete zob potopiti u vodu najmanje osam sati, a onda dobro isprati prije kuhanja.

Riža

Riža je jedna od osnovnih namirnica u mnogim kulturama širom svijeta. Međutim, kao i ostale navedene namirnice sadrži fitinsku kiselinu. Stoga, namakanje riže može pomoći u smanjenju nivoa ove kiseline. Rižu je najvažnije dobro isprati, a onda potopiti u vodu najmanje 30 minuta. Nakon toga je ocijedite i ponovo isperite.

Kvinoja

Kvinoja je namirnica koja je bogata proteinima, vlaknima i drugim nutrijentima. Međutim, sadrži saponine, koji mogu uzrokovati želučane tegobe i smanjiti apsorpciju hranjivih tvari. Namakanje kvinoje može pomoći u smanjenju razine saponina i učiniti je probavljivijom. Za namakanje kvinoje dobro je isperite, a zatim potopite u vodu najmanje 30 minuta. Ocijedite vodu i isperite ga prije kuhanja.