Brojne blagodati
16

Sve što niste znali o bijelom luku crne boje: Jača srce, čuva mozak i poboljšava imunitet

E. Sk.
Ilustracija:Shutterstock
Ilustracija:Shutterstock
Bijeli luk crne boje uobičajeno se viđa u azijskim kuhinjama, ali njegova popularnost raste i u ostalim državama. Jednom je smatran tajnim sastojkom koji se nalazi samo na policama specijalnih tržišta i na jelovnicima vrhunskih restorana.

No, u posljednje vrijeme crni češnjak je postao omiljena hrana koja povećava ukus i nutritivne sadržaje svojih jela.

Ovaj jedinstveni sastojak napravljen je od običnog češnjaka, pa čak ima i mnoge iste zdravstvene koristi kao i sirovi češnjak, od očuvanja kognitivnih funkcija do zaštite zdravlja srca.

Međutim, postoji razlika između bijelog luka i bijelog luka crne boje koji ima veću koncentraciju antioksidanata i izrazitu teksturu, ukus i aromu.

Šta je crni češnjak?

Bijeli luk crne boje malo je poznat začin i rijetki su čuli za njega, a oni koji i jesu obično ne znaju da je to zapravo bijeli luk crne boje. Kad se spomene crni češnjak, mnogi pomisle da takav i raste u zemlji. No, on je običan i dobro nam poznat luk čiji češnjevi postaju crni fermentacijom pod određenim uvjetima, ali na potpuno prirodan način. On je dakle rezultat eksperimenta, no ne genetskog, nego fermentacije običnih glavica luka tokom tačno određenog vremena na visokim temperaturama u zatvorenom prostoru. Rezultat takvog procesa je češnjak izvana bijel, na kakav smo navikli, ali koji kad se oljušti pokaže crne češnjeve.

Šest blagodati crnog češnjaka

Obogaćen antioksidansima

Antioksidansi su jedinjenja koja mogu imati snažan uticaj na zdravlje. Oni djeluju neutralizirajući štetne slobodne radikale kako bi spriječili stres. Prema kritičkom pregledu objavljenom u časopisu "Journal of Food and Drug Analysis", crni češnjak pokazuje mnogo veću biološku aktivnost od svježeg bijelog luka, uključujući i njegova antioksidacijska svojstva.

Pomaže u borbi protiv raka

Istraživači vjeruju da su antikancerogeni učinci dobivenog češnjaka posljedica njegovih antioksidantnih spojeva. Komponente češnjaka povezane su sa smanjenjem tumorskih markera i pomažu smanjenju rasta i širenja ćelija raka u tijelu.

Jača zdravlje srca

Jedna od najpoznatijih blagodati bijelog luka je njegova sposobnost da zaštiti i poboljša zdravlje vašeg srca. Bijeli luk crne boje također može pomoći jačanju zdravlja srca, pri čemu neke studije čak pokazuju da može biti jednako efikasan kao i sirovi češnjak.

Čuva kognitivne funkcije

Kao i običan češnjak, crni češnjak može imati snažan uticaj na zdravlje mozga. S obzirom da je bogata antioksidansima, može ublažiti upalu i pomoći u prevenciji kognitivnih stanja poput demencije, Alzheimerove bolesti i Parkinsonove bolesti.

Stabilizira šećer u krvi

Održavanje visokih nivoa šećera u krvi može dovesti do niza negativnih efekata na zdravlje. U kratkom roku to može izazvati simptome dijabetesa poput učestalog mokrenja i umora. Dugoročno može čak uzrokovati disfunkciju bubrega, kožne infekcije i veći rizik od srčanih bolesti. Dodavanje bijelog luka crne boje zdravoj i uravnoteženoj prehrani jednostavan je način za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Poboljšava imunitet

Vaš imuni sistem igra presudnu ulogu u cjelokupnom zdravlju. Otklanja bolesti i infekcije, a pomaže i u sprječavanju hroničnih stanja. Antioksidanti koji se nalaze u bijelom luku crne boje poboljšavaju imunitet boreći se sa slobodnim radikalima, smanjujući upalu i sprječavajući oksidativna oštećenja vaših ćelija.