Isprobajte i vi
37

Rješenje za loš zadah od bijelog luka nalazi se u vašem frižideru

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Mnogi su svjesni zdravih svojstava bijelog luka, ali i uprkos tome izbjegavaju ga jesti zbog lošeg zadaha nakon što ga pojedu. Međutim, naučnici su otkrili rješenje.

Jogurt bi mogao biti ključ za suzbijanje daha od bijelog luka, pokazuje studija.

Obični jogurt od punomasnog mlijeka sprječava da 99 posto hemikalija odgovornih za najopasnije pongove bijelog luka izbjegne u zrak, kažu američki istraživači.

Proteini i masti u osnovnim namirnicama za doručak pomogli su da se zarobe mirisi povrća. Grčki jogurt, koji ima veći nivo proteina od većine drugih jogurta, mogao bi biti posebno efikasan.

Profesorica Sheryl Barringer, sa Univerziteta Ohajo State, rekla je: "Visoka količina proteina je trenutno vrlo popularna stvar – općenito, ljudi žele jesti više proteina".

Nenamjerna nuspojava može biti formulacija s visokim sadržajem proteina koja bi se mogla reklamirati kao "dezodorans" za dah uz svoje nutritivne tvrdnje.

Profesor Barringer je ranije pokazao da jabuke, menta i zelena salata mogu pomoći u smanjenju daha bijelog luka u odvojenom istraživanju.

"Za jabuke smo uvijek govorili da ih jedemo odmah. Pretpostavlja se da je tako i sa jogurtom – uzmite bijeli luk i jedite jogurt odmah", dodao je.

Ova studija objavljena je u časopisu Molecules, a bavila se interakcijom jogurta s mirisima bijelog luka u laboratoriji.

Istraživači su stavili kriške sirovog bijelog luka debljine 1 mm u staklene bočice i dodale im 100 ml punog jogurta da vide kako to utiče na nivoe mirisa.

Također, su testirali kako voda, mliječni proteini i mast utiču na nivoe mirisa, da vide koji dijelovi jogurta izazivaju efekat.

Specijalna mašina za masenu spektrometriju korišćena je za detekciju nivoa sumpornih hemikalija koje se ispuštaju u vazduh, koje su odgovorne za miris bijelog luka.

Cijeli jogurt je smanjio sastojke za 99 posto za sirovi bijeli luk i do 94 posto za prženi bijeli luk. I proteinske i masne komponente uzrokovale su slična smanjenja, dok je voda doprinijela manje.