Posebna priprema
14

Prosjačko pile po receptu iz tradicionalne kineske kuhinje pravo je bogatstvo okusa

Klix.ba
Foto: Steve Brown/Hardie Grant Books
Foto: Steve Brown/Hardie Grant Books
Brojni su načini kako pripremiti cijelo pile, a jedan od njih izuzetno je poseban u kulinarstvu. Riječ je o prosjačkom piletu po tradicionalnom kineskom receptu za koji se veže i jedna legenda.

Priča se kako je gladni prosjak našao pile i s obzirom na to da nije imao nikakve posude za kuhanje, improvizirao je tako što ga je pokrio glinom i zakopao u žar vatre. Dok je jeo pile, ulicom je naišao car i zaustavio se pored prosjaka. Car je probao prosjakovu piletinu i bio je toliko oduševljen okusom da je jelo dodao na jelovnik carskog dvora i nazvao ga prosjačko pile. Bila istinita ili ne, ova priča godinama kruži svijetom, a naročito Kinom.

Recept Adama Liawa

Priprema prosjačkog pileta tako danas zauzima posebno mjesto u kulinarstvu. Recepti su se generacijama mijenjali, a danas je popularan recept Adama Liawa, koji je posudio iz tradicionalne kineske kuhinje. Za pile po ovom receptu mnogi će reći kako je sve osim prosjačko.

Za pripremu Adamovog prosjačkog pileta potrebne su vam dvije kašičice soli, jedna kašika sojinog sosa, jedna kašika Shaoxing ili nekog drugog vina, jedna kašičica kineske mješavine pet začina poznate kao five spice, cijelo pile od oko 1,6 kilograma i dva osušena lista lotosa.

Pile je prije pečenja potrebno napuniti, a za punjenje vam je potrebno osam sušenih sjemenki lotosa, šest sušenih shiitake gljiva, jedna kašika biljnog ulja, četiri isjeckana čehna bijelog luka, jedna kašika isjeckanog svježeg đumbira, 100 grama mljevene svinjetine ili govedine, jedna izrezana kobasica, pola čaše Tianjin kupusa u prahu, 15 grama kineske anđelike, dvije čajne kašike sojinog sosa i dvije čaše Shaoxing ili nekog drugog vina.

Umjesto gline pravi se tijesto, a za pripremu vam je potreban jedan kilogram običnog brašna, jedna šolja kamene soli i jedno tučeno jaje.

U maloj posudi izmiješajte so, soja sos, vino i mješavinu pet kineskih začina. Ovom smjesom premažite pile koje ćete potom prekriti prozirnom folijom i ostaviti da prenoći u frižideru. Preko noći također potopite sjeme lotosa u hladnoj vodi.

Sutradan oko 30 minuta potopite u vodu osušene listove lotosa, a shitake gljive u vrućoj vodi 20 minuta.

Punjenje pileta

Kako biste napravili punjenje za pile zagrijte duboku tavu na visokoj temperaturi i dodajte ulje. Potom jednu minutu prepržite bijeli luk i đumbir te dodajte svinjetinu ili govedinu i kobasicu. Sve zajedno pržite tri minute i potom dodajte i shiitake gljive, kupus u prahu, anđelicu, sjeme lotosa, sojin sos i vino.

Napunite pile pripremljenim punjenjem te zagrijte pećnicu na 160 stepeni.

Pripremite tijesto, dobro ga umiješajte dok ne bude glatko te potom razdvojite na dva dijela i razvucite na ravnoj površini na debljinu od oko jednog centimetra.

Preko jednog komada tijesta stavite list lotosa i na to stavite pile. Potom pile prekrijte ostatkom lotosovih listova i pričvrstite koncem. Nemojte ostavljati prostora da zrak dopire do pileta.

Premažite sve tučenim jajetom i pecite oko tri i po sata. Prosjačko pile je nakon toga spremno za serviranje.

Adamov recept mnogima će se učiniti komplikovanim, ali najteži dio je pronaći sastojke. Oni koji su spremni uložiti malo više truda i koji uživaju u tradicionalnoj kineskoj kuhinji sve ove sastojke mogu pronaći i u našoj zemlji.