Od Meksika do Australije
8

Pročitajte gdje su najbolji restorani na svijetu, odabrali su ih vrhunski kuhari

M. N.
Vodeći svjetski kuhari odabrali su najbolje restorane širom svijeta i to na destinacijama koje se spominju tako često poput Gane, Indije i Meksika. Na listi se našla i jedna od zemalja bivše Jugoslavije - Slovenija.

Buenos Aires, Argentina

Mauro Colagreco je vlasnik "Najboljeg restorana na svijetu" u Mirazuru, na jugu Francuske, ali još uvijek mu nedostaje hrana iz rodne Argentine.

"Zemlja i kuhinja su bliski mome srce. Često se vratim u La Platu i Buenos Aires da vidim porodicu i provedem određeno vrijeme tamo. U Buenos Airesu uvijek preporučujem restoran 'Parrilla Don Juli' jer nudi najbolje argentinsko meso kuhano s neuporedivom stručnošću. Za kasni doručak ili opušteni ručak Narda Comedor nudi dobru hranu sa svježim sastojcima", rekao je Mauro Colagreco, prenosi Bloomberg.

Melbourne, Australija

Ashley Palmer-Watts je glavni kuhar u "Dinner by Heston Blumenthal" u Londonu i Melbourneu, gdje se zaljubio u prizor na koji način su postavljnei stolovi i servirana jela.

"Melbourne je odličan je ima više tipova restorana. Pristupačni su sa ukusnom hranom. Moji restorani su Cutler & Co. i MoVida. Volim sjediti u baru kao što je vinski bar 'Marion wine' koji vodi Andrew McConnell. Možete imati odličnu hranu, odlično vino i odličnu uslugu. Lagano je i različito", kazao je.

Accra, Gana

"Postoji odlična ulična hrana u Accri. Ima sve od donuta preko začinjenje kaše od proje i riže sa grahom do poslijepodnevnih užina kao što su prženi yam štapići (konzervirani umak od čilija sa sušenim škampima). Tu su na noćnoj tržnici Osu fermentirani kukuruzi i ledeni akpeteshie (sok od palminog vina ili soka šećerne trske) koktel uz muziku uživio u baru Republic", rekao je Selassie Atadika.

Kalkuta, Indija

Kuharica Asma Khan u "Darjeeling Expressu" u Londonu uživa u hrani iz njene autohtone Kalkute.

"Unikatno iskustvo u hrani ne smijete propustiti ako ste u Kalkuti tokom vikenda, a to je Terreti Bazar u ulici Sun Yat Sen. To je fascinantno. Na kineskim i indijskim štandovima prodaje se doručak. Preporučujem i 'Arsalan', 'Park Circu's, 'for biryani' i 'Shiraz' za klasičnu Mughlai kuhinji. Put ne možete završiti bez kebaba koji možete probati u u 'Nizam’su' pored Novgo marketa. Moj najdraži restoran u Kalkuti je 'Mocambo' koji postoji od 1956. godine", kazala je Khan.

Mumbai, Indija

Ravinder Bhogal iz Londona voli Mumbai zbog hrane.

"To je klasični mozaik stare i nove hrane i različitosti", kazala je.

Uživa u vegetarijanskim jelima na mjestima kao što su "Shree Thaker Bhojanalay" i "Swati Snacks" te "Trishna" ili "Mahesh Lunch" za Maharashtrian morsku hranu Maharashtrian. Tu je i "Wasabi" na Taj Mahalu za japansku hranu.

"Trenutno je vrlo popularan mladi glavni kuhar Thomas Zakaria u 'Bombay Canteeno' koji je putovao svijetom i radio u velikim poznatim restoranima u Londonu i New Yorku", kazala je.

Dublin, Irska

Francuski kuhar Pierre Koffmann se nedavno preselio iz Londona u Dublin nakon što ga je posjetio dva puta.

"Bio sam oduševljen hranom, a usluga je bila impresivna. Irci su tako prijateljski nastrojeni i čine da se osjećate dobrodošlim. Vole jesti i piti i vole život. Išli smo na dva dobra mjesta - 'Aimsira' do kojeg se dugo vozite ali vrijedi i 'GreenHousea' gdje je više klasična atmosfera", rekao je Koffmann.

Bari, Italija

Kuhar Francesco Mazzei je šampionu južnoitalijanskoj kuhinji i izabrao je Puglian u Bariju kao omiljenu destinaciju za objed.

"Pugliai je veoma plodna s nevjerovatnim proizvodima. Posjetite restorane kao što su 'Giampà ' i možete jesti ukusnu morsku hranu kao i pastu i maslinovo ulje. Kuhinja s juga Italije ima veliko poštovanje drugih prekomorskih zemalja. Još jedan omiljeni restoran mi je 'Lo Scogli' pored aerodroma. Kuhaju s mnogo strasti", rekao je Mazzei.

Uruapan, Meksiko

Ovaj gradu u državi Michoacán je poznat po pogrešnim razlozima - ubistvima narkokartela, ali kuharica Martha Ortiz koja ima restorane o Mexico Cityju i Londonu kaže kako je u tom mjestu jela najbolju hranu.

"Tu je najukusniji Mole sa Cotija sirom i koriste lijepe biljke te prave ukusne tortilje. Najbolju hranu možete naći u kućama tradicionalnih kuhara koji primaju goste iako nisu službeni restorani", kazala je Ortiz.

Auckland, Novi Zeland

Monica Galetti porijeklom iz Samoe odrasla je u Novom Zelandu i bira Auckland kao grad s najboljom hranom. Živi u Londonu.

"Zaboravite na finu večeru jer to možete dobiti u Londonu. U Aucklandu možete se zabaviti i uživati u odličnim proizvodima. Mjesto u kojem morate jesti zove se 'Depot'. Imaju otvorenu kuhinju i možete sjediti za šankom i jesti odličnu ribu ili jednostavna vegetarijanska jela. Ili otiđite trajektom do otoka Waiheke koji ima male kafiće blizu plaće. Izuzetno je opuštajuće", rekla je Galetti.

Lima, Peru

Albert Adria koji radi u Barceloni veliki je fan peruanske kuhinje i voli Limu.

"Možete probati mnogo različitih stilova peruanske kuhinje. Možete jesti tradicionalnu hranu o montažnim objektima kao što je 'Don Fernando' ili jesti sendviče i običnu hranu u marketima. Ali Lima je i dom najboljih restorana na svijetu kao što su 'Central', 'Maido' i 'Astrid y Gaston", preporučila je.

Minneapolis, SAD

Daniel Boulud iz New Yorka of Daniel veliki je fan Minneapolisa upravo zbog genracije mladih kuhara koji se vraćaju kući iz New Yorka, Chicaga, Los Angelesa i Evrope.

"Otvaraju zaista kul mjesta kao što su 'Young Joni' i 'Grand Cafe'. Tu je i veoma talentovani kuhar za pastu John Kraus u'Patisserie 46' koje je posebno mjesto. Vrlo dobar grad za hranu s dobrim kompanijama i mjestima za zabavu", kazao je Boulud.

San Francisco, SAD

Švicarac Daniel Humm je po dolasku u SAD prvo živio u San Franciscu 2003. godine. To mu je, kako kaže, otvorilo oči.

"Kuhari rade slobodnije i promijenili su način na koji gledam hranu. To je oslobađajuće", rekao je.

Omiljena mjesta su mu "Swan Oyster Depot" tržnici ribljih proizvoda ukoliko želite morsku hranu, a za italijansku kuhinju posjećuje "Cotognau".

Rijad, Saudijska Arabija

Shane Osborn iz Hong Konga impresioniran je nakon posjete Rijadu. Posebno mu se svidjelo jelo kabsa - specijalitet od janjetine, riže i kardamoma u lokalnim mjestima.

Ljubljana, Slovenija

Ljubljanu je izabrala kuharica Ana Roš, pobjednica takmičenja Najbolje ženske kuharice na svijetu. Posebno joj se svidjela nova generacija mladih kuhara u Ljubljani i to u restoranu "Hiša Franko".

"Osjećala sam se usamljeno prije, ali sada je tu cijela nova generacija koja je otkrila slovenske proizvode i vratila se regionalnoj hrani", rekla je.

Posebno se divi mjestima "Gostišče Grič" na selu i "TaBar" u gradu. Za klasičnije varijante. preporučila je "Restavracija Strelec".

Cadiz, Španija

Kuhraica Nieves Barragan iz Londona dolazi u Cadiz kako bi se odmorila i uživala u sendvičima u malim barovima i restoranima.

"U koji god bar da uđete hrana je ukusna. Popiješ čašu šerija i tapasa i život je dobar. Idem u 'Mantecu'.To je veoma star bar i oduševljena sam svime, a potom u 'El Faro'. Imaju odličnu morsku ranu i hranu s pijace. To je raj", smatra Barragan.

San Sebastián, Španija

Francuskinja Helene Darroze kazala je kako joj je ovo mjesto u srcu jer je provela djetinjstvo u Baskiji. San Sebastian smatra glavnim gradom regionalne gastronomije. Preporučuje tapas barove do uglednih restorana. Njena omiljena mjesta su "Ganbara", tapas bar s vlastitim potpisom jela u kojem se serviraju pečene gljive i foie gras s umućenim žumancem u sredini.