Tradicionalno bh. jelo
155

Probali smo sarajevsku pitu u Beogradu: U ovoj radnji svi dobro znaju šta je burek, a šta sirnica

Piše: E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Pita je tradicionalno bosansko jelo koje je neizostavno u ishrani Bosanaca i Hercegovaca i koje nije nepoznato ni vrsnim domaćicama u regiji. Šetajući starim dijelom grada Beograda naišli smo na buregdžinicu "Sarajevo", mjesto gdje gurmani uživaju u piti koja je napravljena prema originalnom sarajevskom receptu.

Vođeni mirisom vruće pite ušli smo u buregdžinicu gdje nas je srdačno dočekala Milena Ešpek, Sarajka koja već 18 godina u Beogradu nudi autentičnu sarajevsku pitu.

"Moja porodica i porodica mog supruga su iz Sarajeva. Mi smo tu živjeli do 1997. godine, a onda smo preselili u Budvu gdje smo se bavili turizmom. Jednog dana nas je pozvao naš sin koji je živio ovdje u Beogradu i rekao da želi otvoriti buregdžinicu. Mi o tome nismo znali ništa, ali znate već da sve Sarajke znaju napraviti pitu. To je jedno od naših osnovnih umijeća, bez obzira na zanimanje i profesionalnu orijentaciju" rekla nam je Milena.

Tradicionalno jelo koje oduševljava mnoge

Tako je počelo. Otvorili su radnju u Svetogorskoj ulici i ubrzo se uvjerili da Beograđani, ali i turisti koji dolaze sa svih strana svijeta teško mogu odoljeti sarajevskoj piti čiji ih okus uvijek iznova oduševi.

"Ovdje su nas ljudi veoma dobro prihvatili. Pošteno radimo, posjetiocima nudimo visok kvalitet i zbog toga dobro kotiramo. Beograđani mnogo vole pitu, ali i turisti kojih ima 40 posto. Ovdje ljudi najviše dolaze 'po čuvenju'. Pite pravimo po originalnom sarajevskom receptu, onako kako su ih u Sarajevu pravili prije sto godina", ispričala nam je Ešpek.

Osim receptu, porodica Ešpek ostala je dosljedna i nazivu pita. Tako ovdje možete pojesti burek, sirnicu, zeljanicu, krompirušu, ali i delicije poput pite s višnjom ili hurmašice.

"Pitu pravimo od brašna, vode, ulja i soli, a glavni sastojak svake pite je ljubav. U svaku koru je uneseno mnogo naše porodične ljubavi, jer mi to pravimo u želji da svako ko kroči ovdje osjeti toplu dobrodošlicu", rekla je.

"Uvijek se vraćaju po još"

Gosti se uglavnom vraćaju po još i to joj je najveća nagrada, kaže nam Milena i dodaje da su Sarajlije također redovni posjetioci.

"Ja nisam muslimanka, ali kod nas u vitrini su razdvojeni plehovi sa svinjetinom i šunkom od plehova s junetinom. Za to imamo i odvojen escajg i po tome smo poznati. Ja sam odrasla u Sarajevu i znam šta to znači. Moja majka je imala prijateljice muslimanke, ja također, i to poštovanje je ostalo u svakom članu naše porodice", rekla je.

Dok je u BiH burek isključivo pita s mesom, u susjednim državama i ostatku svijeta burek može biti i sa sirom, zeljem, krompirom... S obzirom na to da za Bosance i Hercegovce burek sa sirom ne postoji, već isključivo pita sirnica, pitali smo Milenu je li imala takvih upita i kakve su bile reakcije.

"Traže ovdje burek sa svačim pa i s višnjom. Ljudi koji dolaze ovdje znaju da je riječ o pitama. Dogodilo se jednom da je jedan čovjek tražio burek i našu prodavačicu koja ga je pitala 'sa čim' dobro naružio i objasnio joj da se u ovoj radnji dobro zna šta je burek, a šta naprimjer sirnica", rekla nam je Milena uz smijeh.