Jednostavna priprema
71

Prijedlog za ručak: Piletina s medom i bijelim lukom

I. S.
Foto: Tasty
Foto: Tasty
Za današnji ručak isprobajte piletinu s medom, bijelim lukom i buranijom, koja bude gotova otprilike za jedan sat.

Uz ovu količinu sastojaka moći ćete poslužiti od četiri do šest porcija.

Sastojci

  • Šest komada pilećeg karabataka (po želji dodati so i biber)
  • Kašika putera
  • Tri češnja bijelog luka
  • Kašika smeđeg šećera
  • 85 g meda
  • Kašičica majčine dušice
  • Kašičica origana
  • 450 g zelene buranije

Priprema

  • Zagrijte rernu na 200 stepeni.
  • Karabatake posolite i pobiberite.
  • Otopite kašiku putera na umjerenoj vatri. Dodajte piletinu i pržite je s obje strane dok dok ne porumeni.
  • Sklonite piletinu sa šporeta i izlijte višak masnoće.
  • Dodajte luk, šećer, med, majčinu dušicu, origano i pomiješajte. Smanjite vatru na nisku temperaturu.
  • Vratite piletinu u tavu i premažite je sosom.
  • Dodajte buraniju.
  • Pecite u rerni 25 minuta.