Savjeti
11

Poslušajte zlatna pravila stručnjaka i napravite savršeno skuhanu tjesteninu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako kuhanje tjestenine izgleda jednostavno, stručnjaci upozoravaju da većina ljudi konstantno ponavlja iste greške.

Ukoliko ste gladni i želite da vaša tjestenina što prije bude gotova, posegnut ćete za manjom posudom vodeći se logikom da će manje vode u manjoj posudi prije prokuhati. No, stručnjaci tvrde da je to greška i da je veoma važno napraviti dobar omjer vode i tjestenine. Naime, tjestenina se tokom kuhanja širi i treba joj prostora, a ukoliko joj nedostaje vode postat će ljepljiva i kašasta.

Druga greška koju često ponavljamo kada kuhamo tjesteninu je prerano dodavanje soli u vodu. Savjetuju da vodu posolite nakon što provri, jer će na taj način tjestenina bolje apsorbirati so. Osim toga, tvrde da je pogrešno dodavati ulje u vodu u kojoj ćete kuhati tjesteninu.

Nakon kuhanja tjesteninu iscijedite, ali je nemojte prati jer ćete na taj način isprati okus i prirodni škrob s tjestenine. Veoma je važno da vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu ne prosipate, možete je iskoristiti za pripremu umaka, supa, gulaša i drugih jela jer će zbog svojih svojstava poboljšati okus i teksturu jela koje pripremate.

Nakon što ste ispravili najčešće greške kod kuhanja tjestenine, preostaje vam još samo pripremanje umaka koji ćete poslužiti uz nju.