Može biti opasno i štetno
51

Ove namirnice nikako ne biste trebali podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mikrovalna pećnica odličan je uređaj za brzo podrgrijavanje hrane, a može poslužiti i za spremanje nekih cjelovitih obroka. No, nisu sve namirnice poželjne u vašoj mikrovalnoj pećnici zbog toga što mogu ispustiti toksine, rastopiti ili čak eksplodirati.
Iako neke od ovih namirnica izgledaju potpuno bezopasno, radije je izbjegavajte podgrijavati u mikrovalnoj pećnici.

Chilli papričice

Ljute, narandžaste ili zelene paprike sadrže spoj koji se naziva kapsaicin koji im daje prednost. Kada se paprike zagrijavaju, posebno one ultraljute, kapsaicin isparava u zatvorenom zraku mikrovalne pećnice. Otvaranje vrata mikrovalne pećnice izlaže vas isparavanjima koja mogu iritirati i opeći vaša pluća, grlo, oči i nos.

Tvrdo kuhana jaja

Kuhano jaje koje ste grijali u mikrovalnoj pećnici vrlo lako može eksplodirati tokom rezanja. Bilo da su u ljusci ili oguljena, jaja zagrijana u mikrovalnoj pećnici ispuštaju paru. Para ne može izaći iz bjelanca pa se pritisak povećava. Kad zarežete (ili još gore, zagrizete) jaje, para se trenutno oslobađa što vas može opržiti.

Šolja vode

Mnogo brže zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj pećnici, ali to biste ipak trebali preskočiti. Voda koja se zagrijava u mikrovalnoj pećnici može brzo postati pregrijana. Iako možda nećete vidjeti nikakve mjehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodate vrećicu čaja, žlicu ili čak samo pomaknete vodu. U rijetkim slučajevima može čak i eksplodirati.

Umak od paradajza

Zagrijavanje umaka od paradajza u mikrovalnoj pećnici često završi prskanjem. Toplina i para koju stvara umak kada se zagrije izlaze kroz umak. Para se nakuplja dok ne postane dovoljno snažna da probije i na zidove mikrovalne pećnice. U nekim slučajevima umak može čak eksplodirati kada ga promiješate, što može dovesti do opeklina, a sigurno i mrlja na odjeći.