Gastro
31

Nutricionisti savjetuju: Ako želite živjeti duže jedite japansku hranu

Klix.ba
Poznato je da Japanci žive duže i zdravije. Eksperti vjeruju da je uzrok u u njihovoj prehrani.

Omiljena hrana mnogih zvijezda, među kojima su Victorija Beckham i Madonna, je suši, miso (tradicionalno japansko jelo od fermentirane soje sa solju, a ponekad i rižom ili ječmom) i kiselo povrće koje je vrlo vjerovatno zaslužno za njihovu blistavu liniju.

Britanska nutricionista Cassandra Barns preporučila je pet japanskih jela koja će vam pomoći da živite duže.

Riba

Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su zadužene da očuvaju srce zdravim. Korisne su i za mozak, oči i smanjuju upalu.

Miso i umami pasta

Jedna od tajni zdravlja japanskih žena je što konzumiraju fermentiranu soju. Vjeruje se da ova dva jela pomažu ženama u menopauzi jer sadrži izoflavone. Ovaj sastojak djeluje kao fitoestrogen. Također, smanjuj rizik od dobijanja raka dojke i maternice. Ojačavaju kosti i poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

Morska trava

Ovo je superhrana jer je bogata mineralima, uključujući jod, magenzij, kalcij, kalij i desetinama tragova minerala koji su potrebni za naš imuni sistem, antioksidanse i zdravlje srca.

Čaj matcha

To je tradicionalni zeleni čaj u prahu koji je napravljen od svježeg lišća čajne biljke. Riječ je o specifičnom tipu flavanola koji se zove katehini koji ojačava naš imunitet. Također štiti organizam od Alzheimerove bolesti, srčanih oboljenja i raka.

Kiselo povrće

Tradicionalno fermentirano ukiseljeno povrće je odličan izvor prirodnih probiotika. Pomažu u probavi i pogoduje svim područjima našeg zdravlja. Štiti crijevnu floru i utječe na 75 posto našeg imunološkog sistema. Pomaže u borbi protiv infekcije i autoimunih bolesti.