Odlične i drugi dan
17

Napravite mekane i sočne teleće ili juneće šnicle veoma jednostavno i bez prženja

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za one koji ne vole provoditi mnogo vremena u kuhinji i mučiti se sa komplikovanim receptima, teleće ili juneće šnicle uvijek su dobar izbor. Ukoliko na to dodate recept za čiju pripremu vam je potrebno svega nekoliko minuta, onda imate pun pogodak.

Mnogi su navikli šnicle pržiti u tavi uz neki sos, ali uz ovakav način pripreme meso nerijetko završi žilavo, suho ili prepženo, naročito ako je riječ o junetini koju je teže spremati. Stoga, donosimo vam recept bosanskih domaćica koji garantuje da ćete dobiti mekano i sočno meso, čak i drugog dana nakon kuhanja.

Za pripremu jela potreban vam je kilogram teleće ili juneće šnicle. Izrežite meso na šnicle debljine otprilike jedan do jedan i po centimetar te ih istucite s jedne i druge strane.

Potom šnicle s jedne strane posolite, a s druge strane pospite vegetom. U nauljenu šerpu stavite jedan red takve šnicle te pospite izrezanim peršunom i bijelim lukom. Zatim redajte drugi red šnicle, peršuna i bijelog luka, a potom i treći. Od jednog kilograma mesa trebali biste dobiti otprilike tri reda mesa.

Tako pripremljenu šniclu u šerpi zaspite sa jednom čašom vode i pustite da zavrije na visokoj temperaturi. Potom temperaturu smanjite na najmanju, a šerpu poklopite i ostavite šniclu da se dinsta otprilike sat do sat i po vremena. Kada nakon toga voda ispari, dobit ćete ukusnu i mekanu šniclu u sopstvenom sosu.

Dinstanu šniclu poslužite uz krompir, rižu, tikvice ili neki drugi prilog. Prijatno.