Gastro
13

Namirnice koje možete i jesti i koristiti kao proizvode za njegu tijela

Klix.ba
Priroda nam je dala lijek za sve, a neke od namirnica imaju i dvojnu ulogu - možemo ih i jesti, ali i koristiti za njegu tijela.

Prednost prirodnih preparata je u tome što su izuzetno zdravi, ali i dosta pristupačniji kad je u pitanju cijena od skupih, hemijskih kozmetičkih preparata.

Ukoliko radije volite prirodne preparate i niste preveliki fan korištenja hemijskih preparata u njezi kože, onda zasigurno neke od njih koristite gotovo svakodnevno.

U nastavku pogledajte koje su to namirnice koje možete koristiti i u kuhinji i u kupatilu.

Jabučno sirće

Jabučno sirće je odlična namirnica koja pomaže probavi, ubija loše bakterije u organizmu i pomaže u mršavljenju. Jedna studija iz 2006. godine je pokazala kako kiselina iz jabučnog sirćeta snižava razinu holesterola u krvi, smanjuje nivo šećera, te pomaže u borbi protiv dijabetesa.

Kad je u pitanju njega kože, jabučno je sirće odlično u borbi protiv akni. Ono umiruje kožu i pomaže njenu regeneraciju, te smanjuje upale na licu. Preporučuje se napraviti topla kupka sa jednom čašom jabukovog sirćeta, u kojoj ćete provesti uronjeni 15 minuta. Koža će biti svježa i mekana, a jabučno će joj sirće vratiti njenu prirodnu pH vrijednost.

Jabučno sirće može da se koristi i kao regenerator za kosu, na način da kosu isperete vodom u koju ste dodali dvije kašike sirćeta. Ono će kosi dati poseban sjaj.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je pravi dar prirode, budući da se može koristiti i za jelo, za kuhanje, ali i njegu tijela. Mnogi stručnjaci smatraju kako je kokosovo ulje jedno od najzdravijih masnoća, pomaže probavu i imunitet održava zdravim.

Prilikom kupovine obratite pažnju da kupite hladno prešano, organsko kokosovo ulje.

Kokosovo ulje se koristi i za njegu tijela - kao krema, losion za suhu kožu, kosu, ispucale pete itd. Popularno je i ispiranje usta kokosovim uljem, čime se poboljšava zdravlje usne šupljine - bjelji zubi, zdravije desni i manji rizik od nastanka infekcija.

Soda bikarbona

Čaša vode sa kašičicom sode bikarbone je prirodni antacid, blagi antiseptik koji ubija parazite u organizmu i alkalizira tijelo, pomažući mu da balansira svoju pH vrijednost.

Kad je u pitanju njega tijela, soda bikarbona se može koristiti kao prirodni dezodorans, ukoliko ne želite koristiti kupovne, vještačke dezodoranse pune štetnih hemikalija. Pomiješajte je sa toplom vodom i istrljajte pazuhe sa tom smjesom.

U kombinaciji sa toplom vodom soda bikarbona može biti i odličan šampon, ali i losion za čišćenje lica. Zbog svog antibakterijskog dejstva, soda bikarbona se može koristiti i kao pasta za zube, a pored sposobnosti da uklanja plak, izbjeljuje zube.

Limun

Limun je odlična voćka koja pomaže kod zatvora, visokog krvnog pritiska, jača imunološki sistem, te čisti crijeva. Limun je bogat vitaminima C, A, E, B6, željezom, magnezijem i folatima.

Mnogi stručnjaci preporučuju pijenje tople vode sa malo limuna odmah nakon buđenja, budući da ovaj napitak pomaže u topljenju masti i održavanju zdrave probave.

Od limuna, u kombinaciji sa medom primjerice, možete napraviti masku za lice, a odličan je u borbi protiv mitesera.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je prirodni probiotik koji pomaže održavanju normalne i zdrave crijevne flore i pomaže u borbi protiv infekcija. Pun je kalcija, proteina i vitamina B12, neophodnih za normalno funkcionisanje organizma.

Zbog svojih antibakterijskih i antifungalnih dejstava, grčki jogurt je odličan u borbi protiv akni. Ostavite ga na licu pola sata i potom isperite toplom vodom.

Može se koristiti i kao regenerator za kosu, posebno za suhe vrhove, koje će učiniti sjajnima. Na kosi ga možete držati oko pola sata, a potom isperite toplom vodom.

Jaja

Proteini, vitamin D, vitamin B6, željezo i bakar su važni nutrijenti kojima jaja obiluju, pa tako mnogi nutricionisti za jaja kažu kako su savršena namirnica koja hrani ljudsko tijelo.

Jedno istraživanje sa Harvard univerziteta provedeno 2005. godine je pokazalo kako žene koje su konzumirale šest jaja sedmično imale 44 posto manji rizik od dobijanja raka dojke, u kombinaciji sa ženama koje su jele manje ili uopšte nisu jele jaja.

Jaje možete pomiješati sa avokadom, bananom i maslinovim uljem i napraviti odličnu hidratantnu masku za kosu ili ga kombinujte sa sokom limuna i napravite masku za lice. Jaje možete kombinovati i sa medom i krupnom soli i napraviti odličan peeling za tijelo.

Med

Med je od davnina poznat po svojim ljekovitim svojstvima, on ima antibakterijska i antifugalna dejstva, te ubija loše bakterije u crijevima. Med je odličan za liječenje bolnog grla i kašlja.

Kad je u pitanju njega tijela, med daje zdraviju kožu, kosu i nokte, te se može kombinovati sa skoro svim sastojcima sa ostatka liste. Primjerice, pomiješajte supenu kašiku meda sa dvije supene kašike kokosovog ulja. Utrljajte smjesu kružnim pokretima na suhu kožu i potom isperite. Ova maska djeluje kao prirodan način čišćenja pora, ubija bakterije i reducira stres.

Može se koristiti i sam - nanesite med na svježe očišćeno lice i ostavite ga 15 minuta. Isperite i imate ćete svježu, hidratiziranu, sjajnu kožu.