Ukusno i zdravo
28

Namirnice koje mogu doprinijeti ženskom zdravlju: Saznajte za šta su dobri brokula, kurkuma i maca korijen

S.H.P.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Iako svaka žena ima jedinstvene prehrambene navike, odabir određene vrste hrane i pića mogu imati pozitivan učinak na njihovo zdravlje. Kao što su pokazala istraživanja, izbor određenih grupa hrane i pića može pomoći u poboljšanju zdravlja i sprečavanju određenih bolesti.

Limunska voda pojačava metabolizam i doprinosi gubitku kilograma

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Limunska voda vrlo je bitna u procesu probave, jer kako starimo količina kiseline u našem želucu opada. Istraživanje pokazuje da je kod 30 posto žena otkriven atrofični gastritis, što je stanje koje karakterizira malo ili nimalo želučane kiseline.

Limun je izvrstan za mršavljenje, a sok cijelog limuna ima samo 12 kalorija. Pomaže kod gubitka kilograma, jer vam pomaže u borbi protiv gladi, kao i u detoksikaciji jetre.

Čaj od listova maline pomaže u smanjenju menstrualnih grčeva

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čaj od listova maline, poznate i kao ženska biljka, poznat je po svojim zdravstvenim dobrobitima. Ovo piće dobro je za žensko zdravlje jer je puno vitamina i minerala neophodnih za žensko tijelo. Sadrži željezo, kalcij, kalij, vitamine B, A, C i E.

Trudnice ga obično koriste kako bi olakšale porođaj, ali dokazano je da ublažava i simptome predmenstrualnog sindroma, jaka krvarenja i bolne grčeve. Prilikom pripreme čaja uvijek možete dodati prave maline za bolji okus.

Maca korijen olakšava simptome menopauze

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Maca ublažava simptome menopauze poput vrućine, promjene raspoloženja i problema sa spavanjem. Također se tradicionalno koristi za povećanje plodnosti, poboljšanje raspoloženja i uravnoteženje hormona.

Maca korijen možete uzimati kao dodatak smoothiejima, zobenim kašama, pecivima.

Konzumacija brokule sprečava nastanak bora

Brokula je jedna vrsta super hrane koja rješava razne zdravstvene probleme. Šoljica brokule sadrži 100 posto vitamina koji su presudni za proizvodnju kolagena. Kolagen daje koži elastičnost. Također je bogata vitaminom A koji pomaže u obnovi ćelija i pomaže da se stare ćelije kože zamijene novim.

Začinite obroke kurkumom i izliječite infekcije

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kurkuma je jedna od najljekovitih biljaka današnjice. Kurkuma sadrži snažne antioksidante i ima protuupalna svojstva. Vjeruje se da bi kurkuma mogla biti učinkovit tretman protiv gljivice candida.

Orašasti plodovi dobri su za mišiće

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Orašasti plodovi su dobar izvor minerala, posebno magnezija, kalija, fosfora, cinka i selena, a sadrže malo željeza, mangana i bakra, zbog toga su veoma dobri za vaše mišiće.

Konzumacija hrane bogate omega 3 masnim kiselinama dobra je za srce

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Postoji niz namirnica koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, a najčešće su to: losos, tuna, pastrmka i srdela. Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sadrži eikosapentaensku kiselinu, dokozaheksaensku kiselinu i EPA kiseline. Ove kiseline pomažu u razvoju bebe u maternici, a smanjuju rizik od srčanih bolesti. Postoje i drugi proizvodi s dodatkom omega 3 masnih kiselina koje možete uzimati, poput mlijeka, jogurta i sojinih napitaka.