Namirnice bogate masnoćama koje su dobre za naše zdravlje

Klix.ba
29.11.2015. u 14:53
18
23
Namirnice bogate masnoćama koje su dobre za naše zdravlje
18
Namirnice bogate masnoćama koje su dobre za naše zdravlje Foto: Ilustracija
U svijetu u kojem prehrambena industrija profitira predstavljanjem žitarica kao zdravih namirnica, masnoće su, slobodno možemo reći, nepravedno zanemarene i predstavljene kao loše.
Postoje brojne namirnice bogate masnoćama koje u dobre za naše zdravlje, pod uvjetom da se konzumiraju racionalno, a ovo su samo neke od njih.

One snižavaju rizik od gojaznosti i povišenog holesterola, kao i raka, te štite naše srce.

AvokadoNutricionisti avokado nazivaju supervoćem, budući da sadrži čak 30 vitamina i minerala. Avokado je bogat dobrim mastima koji olakšavaju varenje i čine nas duže sitima. Avokado u prosjeku sadrži 22 grama dobrih, najviše mononezasićenih masti koje su odlične za naše srce.

Suncokretove sjemenkeBogate su proteinima, pa ih slobodno uvrstite u svoju prehranu. Suncokretove sjemenke možete jesti same ili ih dodati u salatu, samo pazite na količinu, budući da su sve sjemenke, kao i koštunjavo voće poput badema ili indijskih oraščića izuzetno kalorične.

MaslineSedam maslina ima tri grama dobrih masnoća i samo 28 kalorija. Masline čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova, te posjeduju snažna antiupalna i antioksidativna svojstva, što ih čini prirodnim zaštitnikom protiv kancerogenih oboljenja.

MaslacMaslac je dosta dugo bio nepravedno stigmatiziran i proglašavan namirnicom krivom za holesterol i niz zdravstvenih poteškoća. Danas se sve više govori o njegovom blagotvornom dejstvu za zdravlje, budući da sadrži dobre masnoće, kao i dosta vitamina topivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Maslac je u svakom slučaju mnogo bolji od margarina za kojeg nutricionisti predlažu da se zaobilazi u širokom luku. Količina od jedne kašike maslaca dnevno u jelu je sasvim dovoljna količina.

JajaJaja nutricionisti nazivaju superhranom, a dokazano je kako da njihov ograničen unos ne povećava ukupan nivo holesterola u organizmu. Jaja su jedna od najhranljivijih namirnica, a iako imaju malo kalorija, bogat su izvor proteina, kao i vitamina D, B12 i selena.


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: