Obratite pažnju
7

Mnogi špagete bolonjez pripremaju pogrešno: Ovako kvarite autentičnost jela

Piše: I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Špagete bolonjez su mnogima omiljeno jelo, ali ispostavilo se da ga većina ljudi priprema pogrešno, tvrdi kuharica Sophie Nahmad.

Greška je u tome što koristite špagete. Ukoliko želite napraviti ovaj autentični, italijanski obrok, trebate koristiti tagliatelle.

Ova tjestenina šireg oblika omogućava da se sos bolje zadrži, poboljšavajući okus jela.

Slavni italijanski kuhar Antonio Carluccio je također ranije izjavio da bolonjez sos nikada ne treba posluživati uz špagete, već isključivo uz tagliatelle.

Prvi dokumentovani recept za ovo jelo datira s kraja 18. stoljeća. Kuhar Alberto Avisi ga je u Imoli kod Bolonje poslužio lokalnom kardinalu Barnabi Chiaramontiju, koji je kasnije postao papa Pij VII.