Bogat jelovnik
454

Miriše kao kod kuće: Zavirite u kuhinju Studentskog doma u Sarajevu

Piše: Dž. L.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Studenti se obično smatraju ugroženima kada je riječ o zdravoj ishrani jer im se obroci, reći će mnogi, svode na ponudu iz menze i fast foodova. Međutim, u obilasku kuhinje Studentskog centra Sarajevo na Bjelavama, prenosimo potpuno drugačiju sliku. Mirisi ukusnih jela omamili su nas već na ulazu u dom i srušili sve predrasude o lošoj studentskoj ishrani.

Studentski restorani na Bjelavama i u Nedžarićima, govore nam kuhari, imaju ponudu kakvom se mogu pohvaliti i najbolji restorani. Na jelovniku ćete naći sve od finih variva, mesnih specijaliteta, roštiljskih jela, tjestenina, pita, pizza, burgera, domaćih peciva, kolača...

Krčkaju se variva, peku peciva...

Kroz kuhinju u kojoj su se već uveliko spremala jela za ručak za vrijeme naše posjete, provela nas je Samra Kordić, rukovodilac poslovne jedinice ishrana u JU Studentski centar Sarajevo i inžinjer prehrambene tehnologije.

Kako nam pojašnjava Kordić, kuhinja je, u skladu sa HACCP standardom sigurnosti hrane, koji je implementiran 2009. godine, podijeljena u segmentima, što znači da se ne ukrštaju putevi prljavih i čistih dijelova u kuhinji. Od ulazne, procesne kontrole, i kontrole gotovog proizvoda, podijeljeni su svi procesi proizvodnje hrane radi zaštite zdravlja krajnjeg potrošača te poboljšanja studentskog standarda.

Tako smo u prvom, centralnom dijelu kuhinje gdje se vrši proizvodnja zatekli kako se krčkaju variva. Neka su već bila završena i spremna za serviranje. S druge strane kuhari su spremali pohovane palačinke, jedno od omiljenih studentskih jela, govore nam. Čorbe, gulaš i riža također su bili servirani na liniji u restoranu, u posudama koje stoje na toploj vodi održavajući temperaturu jela.

Nasuprot proizvodnog dijela kuhinje nalazi se mesnica gdje se svakodnevno dostavlja svježe meso od kojeg se prave razne delicije.

U prostoriji za pranje posuđa već su se počeli pripremati tanjiri i escajg za serviranje, a slatki miris odvukao nas je u drugu sobu - slastičarnu.

"Ovo je moj najdraži dio", govori nam Kordić kroz smijeh.

Poslastičari su se spremali puniti krofne koje su se odnedavno našle na studentskom jelovniku kao svakodnevna poslastica. Inače, studentima se deserti služe jednom sedmično.

"Omladina voli jesti slatko, tako da sve pojedu što mi pripremimo. Ipak, najtraženiji je kolač od kokosa", kazala nam je poslastičarka u kuhinji Studentskog centra na Bjelavama.

Pored slastičarne, u zasebnoj pekari, širi se miris domaćih peciva. U pekari se prave još i maslenice, pite, pizza sendviči, tortilje, buhtle...

Obilazeći kuhinju Kordić nam pojašnjava kako u jednoj smjeni radi 15 radnika, a tokom jednog radnog dana u domovima na Bjelavama i Nedžarićima pripremi se oko 2.500 obroka. Inače, u kuhinji doma na Bjelavama zaposleno je ukupno 28 radnika, a u kuhinji u Nedžarićima 31 radnik.

Studentima se služe ručak i večera, a rukovodstvo Studentskog centra, ističe Kordić, poseban akcent je stavilo na uvođenje doručka kao trećeg obroka. Međutim, nije sve u njihovim rukama.

"Pripremili smo Elaborat o opravdanosti uvođenja doručka i drugog obroka nedjeljom, ali to se nije desilo. Naš osnivač je Kanton Sarajevo i ukoliko odvoje sredstva, doručak će se uvesti", rekla nam je Kordić.

Od 12 sati nastaje prava graja u studentskom restoranu. Oni koji najranije ustaju prvi čekaju u redu na liniji.

Uz smještaj u domu, studenti dobivaju karticu s kojom imaju pravo na 50 obroka. Najvažnije, slaže se Kordić, jeste da sami sebi kreiraju obrok, a svakodnevno imaju na ponudi i do 25 vrsta jela uz svježe i kisele salate.

"Prednost studenata koji borave u domu jeste što oni imaju mogućnost ručati već od 12 sati. Trudimo se raditi na našoj poslovnoj etici i uvijek biti na usluzi studentima, koliko god je to moguće. Spremamo jela da budu svježa i topla prilikom podjele na liniji. Ukoliko neko traži omlet, onda se on pravi u trenutku kada ga student i traži. Trudimo se prilagoditi jelovnik apsolutno svim potrebama naših studenata. Naš krajnji cilj je zadovoljan student i zbog toga radimo i na inovacijama jela koje studenti preferiraju", ističe Kordić.

Ishrana u studentskom domu je prilagođena i onim studentima koji imaju dijabetes i celijakiju. Tako je svakodnevno u ponudi crni hljeb, kao i posebni hljeb bez glutena. Vegetarijanci također nisu oštećeni i uvijek mogu pronaći neko jelo za sebe.

Vrhunski restoran, a ne menza

Šef restorana u domu na Bjelavama Senad Hožbo kaže nam kako se nigdje u studentskim domovima ne služi hrana kao u Sarajevu.

"Nama su dolazile kolege iz drugih gradova na obuku kako bi shvatile naš sistem rada. Ja zasigurno tvrdim kako ovdje studenti imaju najbolje i najkvalitetnije obroke. Ovo nije studentska menza već vrhunski restoran", ističe Hožbo.

Kordić se nadovezuje na njegove riječi govoreći kako čak ni u Zagrebu i u Beogradu studenti nemaju tako bogate jelovnike.

"Zaista nam je važna nutritivna vrijednost naše hrane. I kada pravimo cheeseburgere, pravimo ih od naše piletine ili hamburgere od prave junetine u koje dodajemo začine bez ikakvih aditiva. U kompletnom procesu nastojimo studentima ponuditi zdravu i bogatu ishranu. Pri tome je prednost i što svako dijete može birati između velikog broja kvalitetnih jela", kaže Kordić.

Posebna atmosfera u domovima vlada za vrijeme praznika i ramazana kada se pripremaju posebna jela za postače.

Studentski centar Sarajevo pod nadzorom je Zavoda za javno zdravstvo KS zbog čega se u ovoj ustanovi stalno rade analize hrane, higijene osoblja, inventara i namirnica.

Tokom naše posjete primijetili smo kako su radnici po nekoliko puta dezinficirali kuhinju, kako prije kuhanja, tako i poslije.

Na kraju posjete, prije nego je odzvonilo vrijeme ručka, Kordić poručuje kako je svim uposlenicima zadovoljan student najveća nagrada za uloženi trud. Kao svim roditeljima, što i sami jesu, kuharima je briga o zdravoj ishrani djece na prvom mjestu.

Tišinu u domu odjednom je razbio žamor studenata, što je označilo i kraj naše nadasve ukuse posjete kuhinji Studentskog doma na Bjelavama.

"Miriše kao kod kuće", ispratio nas je nepoznati glas.