Pametna ishrana
16

Mama svakog dana sprema tri obroka za svoje sinove i ostvari nevjerojatnu uštedu

DP
Pixabay.com
Pixabay.com
Hraniti djecu svakako nije ni lako ni jeftino, ali ova se mama snašla na odličan način.

Jedna mama napravi 15 obroka sedmično za svoja tri sina i na to potroši manje od 10 funti, piše The Sun.

Lynn James (42) uštedi dosta novca tako što za svoje sinove radi obrok kod kuće, umjesto da forsira obroke koje imaju u školi.

Svaka kutijica ručka uključuje pet stvari dnevno kao što su domaće palačinke i razno voće, koji koštaju 3,5 eura sedmično po djetetu. Usporedbe radi, obroci u školi u prosjeku koštaju 2 eura, što iznosi 30 eura sedmično za troje djece.

Lynn živi u Hertfordshireu sa svoja tri dječaka: Dylanom (11), Joshom (9) i Jackom (6). Ona kaže da kuha vikendom i da mijenja "brendiranu" hranu za onu "običnu" iz supermarketa. Nakon što je izgubila posao, morala se snaći i prijeći na jeftiniju hranu i povoljnije markete.

"Morala sam drastično smanjiti troškove jer su moji prihodi sada dosta niži", kaže ova snalažljiva mama.

Kako to Lynn radi jeftine obroke? Ona najprije napravi popis onoga što djeca vole jesti i sastojaka koji su joj potrebni da bi to napravila. Zatim ide pogledati ponudu voća i povrća u trgovini kako bi na temelju toga isplanirala što će im spremati.

"Uvijek zamijenim "brendirana" imena onima iz supermarketa jer su dosta jeftinija", objašnjava.

Ova mama troje djece savjetuje i kupnju na veliko i biranje proizvoda na sniženju kako bi se ostvarila dodatna ušteda. Ona dodaje i da vrijedi uložiti u one stvari koje se mogu iskoristiti više puta. Na primjer, ne troši novac na piće jer djeci daje da nose vodu s izvora u bocama koje se mogu upotrebljavati više puta.

To što ima ograničen budžet za kupnju, uopće ne znači da to utiče na kvalitetu onoga što sprema. Lynn nikada ne kupuje gotovu hranu kako bi točno znala što stavlja u koji obrok. Primjeri onoga što ona pakira djeci u kutije za obrok jesu piletina i krastavac, kao i komadi kelja.

"Svako jutro im spremam svježi obrok, ali isto tako iskoristim i nedjelju kako bih pripremila domaće palačinke i muffine od jaja koji su mi potrebni za sljedeće sedmice", kaže Lynn.

Ona je inspiraciju dobila od prijateljica i od instruktora u teretani koji rade planove zdrave prehrane za nju.

Ako uključite i svoju djecu u poslove u kuhinji, pripremanje hrane možete učiniti daleko zanimljivijim.

"Moji dječaci više vole nositi obroke od kuće, nego dobivati obrok u školi jer tamo često bude nešto što ne vole. Zato im je draže u svojim kutijama imati nešto što rado jedu. Oni i sudjeluju u pripremi hrane, osobito domaćih palačinki. Mislim da ih zbog toga još više vole", govori Lynn dalje.

"Porcija od 15 palačinki košta oko 10 eura, a traje samo 5 minuta da to napravite i 30 minuta da se ispeku, zaista je lako", završava ova mama.