PROMO
355

Kultna Palma slavi 50 godina postojanja, mjesto gdje slastice imaju priču

Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Davne 1970. godine u Sarajevu je otvorena prva privatna slastičarna u gradu, kultna Palma. Skoro da nema Sarajlije, ali ni turista koji nisu probali njihove slastice, slučajno u prolazu ili s namjerom.

Upravo Palma danas slavi 50 godina postojanja i svoje goste pozivaju da im se pridruže u tom jubileju i počaste se nekim od njihovih specijaliteta.

Glamuroznošću i visokim estetskim kriterijima ova slastičarna je oduvijek plijenila pažnju Sarajlija i znatiželjnih turista.

Kako su godine prolazile, tako je i Palma sve više rasla, pa su po uzoru na nju otvorene brojne slastičarne, ne samo u Sarajevu, nego i širom bivše Jugoslavije. Takvom slastičarnom nisu se mogli podičiti ni Beograd, ni Zagreb, ni Ljubljana.

Za sve je zaslužan vlasnik Šaban Ljumić, koji je umjetnost slastičarstva počeo učiti još kao dječak kod starog Olomana, među Sarajlijama poznatog po vrhunskim poslastičarskim specijalitetima.

Na platou ispred slastičarne sredinom osamdesetih postavljena je fontana, a vlasnik Palme, poznat po inovacijama i originalnim idejama, zajedno sa svojom braćom, planirao je izgradnju teniskih igrališta i sale za igru i zabavu.

Sve planove i zamisli vlasnika Šabana Ljumića, nažalost promijenio je rat. Tako je najelitnije sarajevsko okupljalište u aprilu 1992. godine pretvoreno u zgarište i mjesto razgraničenja odbrambenih i agresorskih snaga. Palma kao simbol prijeratnog Sarajeva, slučajno ili namjerno, bila je među prvim žrtvama monstruoznog rata. Od savremenog enterijera, prekrasne fontane i staklenika ostali su samo prah i pepeo.

Međutim, vlasnik je sredinom 2000. uz moralnu i finansijsku pomoć braće, za kratko vrijeme obnovio svoju Palmu i ona je zasjala ponovo. Kvalitetom proizvoda, ljubaznim i profesionalnim osobljem, glamuroznošću i visokim estetskim kriterijima, ova slastičarna danas ponovo privlači pažnju građana, novih generacija, ali i velikog broja turista.

Nažalost, Ljumić je preminuo 13. jula prošle godine, a njegov nasljednik, sin Adi nastoji da ispuni želju svoga oca i nastavi s radom Palme.

"Umrijet ću kad umre Palma", govorio bi vlasnika, ali ona i dalje raste i pokazuje kako je postala jedan od simbola Sarajeva.

Ova slastičarna ima 25 stalno zaposlena i uredno prijavljena radnika, vlastitu proizvodnju svih torti, kolača i specijaliteta o čemu se brine 10 vrhunskih majstora slastičarstva.

U ponudi koja se konstatno mijenja, trenutno imaju 19 vrsta toplih, hladnih i čokoladnih napitaka, 27 vrsta prirodnih i osvježavajućih sokova, 38 vrsta frapea, kupova i specijaliteta od sladoleda, 23 vrste ekskluzivnih alkoholnih i bezalkoholnih pića i koktela, 24 vrste torti, 42 vrste kolača od čega 7 vrsta orjentalnih slastica i 12 vrsta slanih kombinacija za doručke.

Materijali, od kojih se pripravljaju vlastiti proizvodi i sve ostalo što se servira u Palmi vrhunskog je kvaliteta, zahvaljujući vrlo visokim kriterijima i poslovnoj povezanosti poslodavaca s najboljim domaćim i svjetskim isporučiocima opreme i repromaterijala.

Također, važno je napomenuti da Palma raspolaže sa 590 mjesta od čega u moderno projektovanom i uređenom zatvorenom prostoru 270 mjesta i u bašti sa vrlo atraktivnom fontanom 320 mjesta. Osim toga, raspolaže i sa 220 metara kvadratnih najsavremenije opremljenog radioničkog prostora čije su dnevne proizvodne mogućnosti više stotina torti, kolača i ostalih specijaliteta.

Palmu godišnje posjeti više od 470.000 gostiju, od čega je njih 120.000 iz inostranstva.

Više informacija o Plami možete saznati putem njihove Instagram i Facebook stranice.