Novo istraživanje
3

Koliko soli smijemo konzumirati dnevno: Unos do pet grama ne škodi zdravlju

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Novo istraživanje pokazalo je kako konzumiranje natrija, odnosno kuhinjske soli, kod velike većine ljudi ne narušava zdravlje, osim kod onih koji jedu više od pet grama soli dnevno, što je isto kao 2,5 čajne kašičice.

Manje od pet posto ljudi u razvijenim zemljama prekorače dnevni limit unošenja soli u organizam.

Međutim, čak i za njih postoje dobre vijesti. Sve zdravstvene tegobe zbog prekomjernog unošenje soli u organizam mogu se suzbiti konzumiranjem više voća, povrća, mliječnih proizvoda, paradajza i druge hrane bogate kalijem, tvrde stručnjaci.

Naučnici Instituta za istraživanje zdravlja stanovništva (PHRI), Univerziteta McMaster i medicinske grupe Hamilton Health Sciences proveli su istraživanje zajedno s kolegama iz 21 zemlje.

Istraživanje je pratilo 94.000 ljudi starosne dobi između 34 i 70 godina. Istraživači su utvrdili kako kod ispitanika postoji rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara samo ukoliko dnevno unose više od pet grama natrija.

Kina je jedina zemlje, kako je pokazalo istraživanje, u kojoj 80 posto ljudi imaju solidan unos više od pet grama soli dnevno. U drugim zemljama, većina stanovništva unosi između tri do pet grama soli dnevno, odnosno od 1,5 do 2,5 čajnih kašičica soli.

Svjetska zdravstvena organizacija inače preporučuje konzumiranje manje od dva grama soli dnevno, a Američka asocijacija za srce čak i manje, 1,5 grama dnevno.

Međutim, novo istraživanje kaže kako jedino osobe koje unose više od pet grama soli dnevno mogu prouzrokovati kardiovaskularne tegobe koje dovode do srčanog ili moždanog udara.

Natrij je mineral koji nam je prijeko potreban za život i njegova koncetracija u organizmu vrlo je konstantna. Višak natrija organizam izbacuje mokraćom, a njegove rezerve nalaze se u koštanom tkivu.

Svi ljudi trebaju biti oprezni s unosom soli u organizam, a posebno osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska, srčani bolesnici i osobe s aterosklerozom.