Savjet za domaćice
20

Koliko dugo voće i povrće možete čuvati u zamrzivaču?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Na tržnice uskoro bi trebalo stići rano povrće. U čemu je njegova prednost u odnosu na smrznuto te koliko dugo voće i povrće smijete čuvati u zamrzivaču.

Ne smijete zamrzavati voće koje sadržava većinom vodu. Tu spadaju lubenica, dinja te povrće kao što su krastavci, tikvice i zelena salata. Ne bi se trebali zamrzavati jer se stvaraju kristali leda koji štete kvaliteti tih namirnica i time mijenjaju teksturu i ukus.

U industriji se provodi to brzo zamrzavanje, tako da se hranljiva vrijednost svih namirnica čuva. Prije svega se čuvaju prehrambena vlakna koja su nam neophodna i najvažnija, također, i minerali. Ono što se gubi, to su vitamini, poput vitamina C, dok se vitamini A i K manje gube jer su oni pri promjeni temperature stabilniji.

Voće i povrće se smije čuvati u zamrzivaču od šest mjeseci do godinu dana.

Sada je popularno mišljenje da treba jesti sirovo povrće, ali treba istaknuti da se određeno povrće ne smije jesti sirovo. Tu spadaju: krmopir, kelj, brokula, blitva, špinat, cvjetača. Oni se trebaju termički obraditi zato što sadrže određene strumogene tvari koje mogu poremetiti rad štitnjače.