Zaštitite ih
10

Koju hranu ne smijete davati vašim mališanima

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Važno je znati koju hranu smijete dati svojoj djeci, a koju je potrebno izbjegavati do određene dobi. Neki proizvodi koje svakodnevno kupujemo u marketima mogli bi naštetiti rastu i razvoju naših mališana, prenosi Bright Side.

Američka pedijatrijska akademija tvrdi kako djeca mlađa od 12 mjeseci ne smiju piti sokove, dok ih starija smiju konzumirati ali u umjerenoj dozi. Poseban akcenat stavlja se na gazirane sokove i sportska pića, oni se uopće ne preporučuju jer mogu loše utjecati na kožu, kosu i pamćenje djeteta. Osim toga, ovakva pića imaju mnogo šećera u sebi što može pokvariti dječije zube.

Eksperti preporučuju da svojoj djeci napravite smoothie s mlijekom ili jogurtom, ili cijeđeni sok koji ste napravili u kući.

Djeca ne bi trebala jesti voćne jogurte jer su puni šećera i u sebi ne sadrže ništa korisno za razvoj djece. Umjesto toga kupite obični jogurt i pomiješajte ga s medom ili komadićima voća. Izbjegavajte i kokice koje se prave u mikrovalnoj jer kese u kojima se prave tokom zagrijavanja ispuštaju opasne hemikalije koje bi mogle štetiti vašem djetetu. Umjesto toga, kupite one koje se prave u lončiću i napravite ih na maslinovom ulju.

Eksperti med ne preporučuju mališanima mlađim od 12 mjeseci. Ovu zabranu opravdavaju tvrdnjom kako toksična bakterija koja se nalazi u medu može izazvati probleme sa imunološkim sistemom, disanjem i mišićima. Kao zamjenu za med djeci mlađoj od godinu dana možete davati domaće kaše od banane i drugog voća.

Izbjegavajte konzerviranu hranu. U plastičnim pakovanjima nalazi se Bispenol, toksični element čija je prisutnost veća samo u konzervama. Bispenol je veoma opasan za djecu, može utjecati na njihov rast, reproduktivni sistem i mozak, te je također povezan sa rakom. Ako želite koristiti paradajz sos, tražite staklenu posudu u supermarketu ili isjecite svjež paradajz.

Osim toga, djeca ne bi trebala jesti žvakaće gume, jer one štete njihovim zubima i desnima, a osim toga bi ih mogli i progutati. Gušenje i problemi sa varenjem su najveći rizik s kojim ćete se morati suočiti ako vašim mališanima date žvake. Djeci one zapravo nisu potrebne, te je preporučljivo da ih u potpunosti izbjegavate.

Umjesto običnih grickalica i slatkiša, djeci dajite suho voće. Ako žele jesti čips, napravite ga zajedno i uživajte u zdravijoj verziji grickalica. Isto možete uraditi i kada je u pitanju sladoled, nemojte uzimati kupovni već nađite recept i napravite ga sami sa samo nekoliko sastojaka koje sigurno imate u svojoj kuhinji.