Za izdržljivost
3

Koju hranu i piće treba konzumirati prije i nakon napornih vježbi

Klix.ba
Kombinacija dobre dijete i vježbi idealna je za zdravlje organizma. Ukoliko vježbate, vrlo je bitno da pažljivo birate namirnice koje jedete prije i poslije kako vam ne bi bilo zlo ili kako ne bi došlo do naglog pada energije.

Nutricionistkinja Rhiannon Lambert kazala je za Daily Mail kako je bitno da unesete prave hranjive tvari koje će vam dati više energije i snage da uradite vježbe te da vam pomognu da brže oporavite mišiće. Naglasila je kako ugljikohidrati nisu vaš neprijatelj, već su ključni za oporavak organizma nakon vježbi.

Ako planirate ići u teretanu bitno je da jedete najmanje 30 minuta prije, a najviše tri sata. Birajte hranu koju ćete lako provariti. Ugljikohidrati pomažu u maksimalnom skladištenju glikogena za vježbanje visokog intenziteta, dok mast pomaže da vaše tijelo izdrži duže vježbe slabijeg intenziteta. Možete uključiti i proteine jer oni pomažu u oporavku.

Kao primjer Lambert je navela obrok od jaja na tostu s avokadom, ukoliko jedete do tri sata prije odlaska u teretanu, ali ako imate manje od jednog sata do vježbanja onda je bolja opcija grčki jogurt s voćem.

Bitno je da jedete pravu hranu i nakon vježbi. Bitno je da unesete ugljikohidrate, posebno ako učestvujete u sportovima koji se baziraju na izdržljivosti jer se tada troši više glikogena. Iz tog razloga plivači i trkači moraju konzumirati više ugljikohidrata od onih koji dižu tegove. Ukoliko ne unesete potrebnu količinu osjećat ćete umor.

Obrok mora sadržavati i proteine jer će vam oni dati potrebne aminokiseline za oporavak mišića. Glavno jelo trebate pojesti najkasnije sat nakon vježbi.

Velike količine proteinskih pločica na tržištu nisu zdrave onoliko koliko se misli. Lambert ističe da imaju visok procent proteina, ali i da su pune šećera i drugih dodataka koje nisu potrebne našem tijelu.

Najvažnije od svega je da unesete dovoljno tekućine u organizam, posebno dok vježbate. Lambert savjetuje da konzumirate vodu jer sportska pića sadrže šećer koji vam nije potreban.