{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako u sedam koraka pripremiti savršen odrezak

14.8.2018. u 10:57
5
23
Kako u sedam koraka pripremiti savršen odrezak
5
Kako u sedam koraka pripremiti savršen odrezak
Foto: Pixabay
Kada je odrezak dobar, teško da postoji bolja poslastica za ljubitelje pravog mesa. Iako većina ljudi ima dobro iskustvo s raznim oblicima odrezaka, napraviti jedan u svojoj kući kako bi ličio na one iz restorana je ravno naučnoj fantastici. Gdje griješimo i kako napraviti savršen odrezak u svojoj kuhinji?
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Poznati kuhar Wolfgang Puck tvrdi da postoji sedam koraka:

1. Najvažnije je kupiti kvalitetan komad mesa, po mogućnosti meso s kosti. Kako kaže, takvo meso je sočnije i ima više "sokova" koji uljepšavaju ukus.

2. Puck preporučuje da bogato mariniranje odreska po mogućnosti svojom rukom usitnjenim biberom i samo svježim biljkama. Budite darežljivi kada je u pitanju maslinovo ulje, a Puck je lično veliki fan kombinacije s ruzmarinom.

3. Pobrinite se da meso dostigne sobnu temperaturu prije pečenja. nikada, ali nikada nemojte stavljati ohlađeno meso na tavu ili gril.

4. Također, istu tu tavu ili gril treba dobro podgrijati prije stavljanja mesa. Kako Puck objašnjava, ljudi griješe time što meso počnu peći na laganoj vatri - ona mora biti vrela kako bi se formirala kvalitetna korica.

5. Ne prevrćite meso prečesto! Ostavite ga na miru i pobrinite se da prije okretanja dobro porumeni jer će se tako korica brže formirati.

6. Kada se odrezak ispeče dozvolite mu da se ohladi na tanjir bar 10 minuta. Puck tvrdi da se na taj način kroz njega raspoređuju ukusni sokovi koji podižu kvalitetu ukusa. Ako meso počnete rezati isuviše rano sokovi će iscuriti i meso će postati suho.

7. Servirajte na ugrijanom tanjiru, a na (ili uz) odrezak na stol stavite bijeli luk, puter ili svježe začinske biljke. Sosovi su dozvoljeni, ali nipošto ne dozvolite da vaš odrezak bude "okupan" u njima. Odmjerite sve jer ukus mesa mora dominirati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: