{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako se pije kafa: Rahat lokum u BiH, kroasan u Francuskoj, a u Vijetnamu mlijeko

26.4.2015. u 22:16
44
138
Kako se pije kafa: Rahat lokum u BiH, kroasan u Francuskoj, a u Vijetnamu mlijeko
44
Iako se kafa u većem dijelu svijeta pije u skladu sa jutarnjim ritualom osvježenja i spremanja za radni dan, neke sredine spravljanje i pijenje kafe uzimaju posve ozbiljno i sa posebnim, gotovo obrednim radnjama.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
WoodAndWine nam donosi sedam načina pravljenja kafe, od etijopijskog udisanja mirisa prije nešto što probate napitak do bosanskog rahat lokuma kao obaveznog dodatka uz kocku šećera.

U Italiji kafa se pije uz čašu vode koja služi sa sapiranje drugih ukusa u ustima prije probavanja toplog napitka. Kafa poznatija kao espresso pije se brzo, a cappuccino se konzumira isključivo ujutru. Ponekad, ko voli, u kafu može dodati i žestoko piće.

U Turskoj kafa se poslužuje nakon objeda, pravi se jaka i obavezno se pije uz slatkiše. Ukoliko se pije slatka, šećer se dodaje tokom pravljenja, a ne prilikom posluživanja. Ukoliko vam jedna šoljica nije dovoljna, preporučuje se pijenje čaja, a nipošto nova kafa upravo zbog njene jačine.

Kafa u Francuskoj pije se uz kroasan koji se može i umakati u napitak zahvaljujući širokim šoljicama dizajniranim upravo za tu svrhu. Filtrirana ili slatka kafa nisu popularne u Francuskoj, a obično se konzumira nakon objeda, tačnije nakon deserta.

U Bosni i Hercegovini kafa se služi uz šećer, rahat lokum i čašu vode. Ukoliko svoju kafu volite slatku, šećer se ne stavlja u džezvu nego u šoljicu ili se kocka šećera jede prije ispijanja napitka.

Vijetnamci svoju kafu prave uglavnom filtriranu i uz mnogo mlijeka, što ovaj napitak u Vijetnamu čini skoro pa desertom, a ne pićem nakon jela.

U Španiji kafa je bazirana na espressu i konzumira se pomiješana sa toplim mlijekom. Napitak se pije uglavnom uz doručak ili uz užinu.

Etiopljani kafu smatraju nacionalnim pićem i pije se gotovo ceremonijalno u trajanju od oko 60 minuta. Šećer se u šoljice stavlja prvi, nakon čega se dolijeva kafa uz dodatak vode, a prije konzumiranja piće se obavezno pomiriše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: