Recept Mattea Aloe
14

Kako Italijani iskorištavaju stari hljeb: Napravite pappa al pomodoro za užinu

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Italijani imaju različite metode iskorištavanja starog hljeba, od pravljenja ribollite, polpette do panzanelle. Među ovim jelima simpatičnih italijanskih naziva, posebno mjesto zauzima pappa al pomodoro po receptu poznatog kuhara Mattea Aloe.

Kao kod mnogih jela iz Italije, kao što su pica ili tjestenina, paradajz sos je osnovni sastojak i za pappa al pomodoro.

Za pripremu ovog jela, koje može biti odličan prilog ili užina, potrebno vam je 0,6 decilitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, dva čehna bijelog luka, 800 grama paradajza, 600 grama starog hljeba, nekoliko svježih listova bosiljka, 80 grama tvrdog masnog kravljeg sira, 50 grama mekane i ljute kobasice, 100 grama mozzarelle i crni biber.

Lagano zagrijte jednu kašiku maslinovog ulja i prepržite cijela čehna bijelog luka. Potom dodajte paradajz sos, ali najbolje onaj koji sami napravite od domaćeg paradajza. Ostavite sve da se kuha desetak minuta na srednjoj temperaturi. Nakon kuhanja izvadite čehna bijelog luka iz paradajz sosa.

Stari hljeb isjeckajte na kockice, ubacite u paradajz sos i sve izmiješajte drvenom kašikom.

Nastavite kuhati sve zajedno pet minuta na laganoj vatri te sklonite s plate i u smjesu ubacite ostatak maslinovog ulja i naribani sir. U međuvremenu, izrezanu kobasicu zagrijte na najmanjoj toploti.

Prilikom serviranja u zdjelicu sipajte pappa al pomodoro, ubacite kobasice u sredinu i na vrh stavite kuglu mozzarelle. Preko svega pospite crni biber i listove bosiljka.