Preporuke stručnjaka
12

Jelovnik za mediteransku dijetu: Doprinesite zdravlju uz ukusne i dostupne namirnice

Klix.ba
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mediteranska prehrana je dostupna u gotovo svim prehrambenim trgovinama i sadrži hranjive tvari za koje je poznato da pospješuju dugovječnost i imaju druge zdravstvene prednosti, piše CNN.

Mediteranska prehrana se smatra zlatnim standardom pravilne prehrane. Istraživanja pokazuju da primjena ove prehrane može smanjiti rizik od mnogih bolesti današnjice. U nastavku donosimo nekoliko preporuka za primjenu ove ishrane.

Brokule

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Brokule su prve na listi hranjljive mediteranske prehrane, sa samo 30 kalorija po tanjiriću sa mnoštvom vlakana koji mogu obuzdati glad i uz to djelovati kao antioksidansi za detoksikaciju nepoželjnih čestica u organizmu.

Maslinovo ulje

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Doktori savjetuju korištenje maslinovog ulja umjesto putera za pripremu svakodnevnih obroka. Jedno špansko istraživanje dokazalo je da maslinovo ulje pomaže kardiovaskularnoj funkciji, naročito kod ljudi sa srčanim problemima.

Borovnice

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Saveznik zdravih kostiju, dobre probave i lijepe kože su borovnice, čiji hranjivi sastojci smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti, bolesti srca i raka. Upravo zbog toga preporučuje ih se jesti svaki dan i to najmanje jednu šaku.

Bademi

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Badem je jedan od boljih zaštitnika srca, jer vlakna iz badema pomažu tijelu spriječiti apsorpciju masti, a jednako tako bademi su krcati vitaminom E, magnezijem i drugim antioksidansima koji poboljšavaju protok krvi. Preporučuju se nekoliko puta sedmično.

Riba

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Riba se preporučuje bar jednom sedmično za smanjenje rizika od moždanog udara, a više od pet ribljih obroka sedmično smanjuje rizik za jednu trećinu. Starije osobe konzumiranjem ribe ili tune, koja nije pržena, smanjuju mogućnost od infarkta.

Špinat

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Špinat je bogat mnogim nutrijentima poput folne kiseline, vitamina K i A te nekoliko različitih fitohemikalija. U prehrani se preporučuje kao nezamjenjiv izvor željezo.