Zadržite kvalitet
18

Jednostavni trikovi pomoću kojih će vam mlijeko, banane i hljeb duže trajati

E. Sk.
Pažljivo čuvane namirnice duže će zadržati svježinu i kvalitetu. Duži rok trajanja znači i manju vjerovatnoću da će završiti tamo gdje ne treba, a to je u kanti za smeće. Samim tim, uštedit ćete dosta novca i smanjiti količinu otpada koji proizvodite.

Upravo zbog toga, stručnjaci su otkrili nekoliko jednostavnih trikova koji će vam pomoći u tome jer bacanje nije in.

Višak umaka koji ste pripremili zamrznite u kalup za led. Tako ćete imati već spremne manje porcije i manje ćete baciti, savjetuju stručnjaci.

Limune možete sačuvati i do šest mjeseci. Narežite ih na četvrtine, stavite u staklenu teglu i po njima pospite sol.

Ako dodate celer u vrećicu s hljebom, on će sigurno duže trajati, jer će hljeb upiti vlažnost od celera koji se sastoji od 95 posto vode.

U posudicu za sol dodajte nekoliko zrna riže kako se sol ne bi zgrušala. Zrna riže upit će vlažnost iz zraka. Ako želite sačuvati sir svježim, premažite ga maslacem i ostavite u frižideru.

Ako ste osoba koja voli hrskave kekse i mrzi kad omekšaju, u posudu s keksima dodajte komad hljeba. To će usporiti omekšavanje keksa.

Mnogi se suočavaju s problemom brzog propadanja banana, koje pocrne u kratkom roku. Ako želite da vam banane duže traju, umočite im vrhove u vodu. Tako mogu stajati i više od tri sedmice, jer voda sprječava da se izluči etilen, zbog kojeg banane brzo pocrne.

Zanimljivo je i da sa malo soli u mlijeku sprječavate da se mlijeko ukiseli, jer minerali usporavaju kiseljenje.