Gastro
0

Elektricitet čini krompir zdravijim i hranljivijim

Sarajevo-x.com
Japanski naučnici su otkrili da elektricitetom mogu krompir učiniti zdravijim. Aplicirajući elektrošok, povećavaju njegovu hranljivost.

Elektricitet potiče stvaranje antioksidanata u krompiru koji pomažu da tijelo i mozak ostanu zdravi.

Ovaj jeftini proces bi mogao dati krompiru novu dimanziju. Istraživanja su pokazala da ultrazvuk krompira ima sličan koristan efekat kao i elektricitet.

"Antioksidanti koji se nalaze u voću i povrću su od velike nutritivne važnosti u prevenciji hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja, različiti tumori, dijabetes i neurološke bolesti", rekao je dr. Kazunori Hironaka sa Univerziteta Obihiro u Japanu.

Tokom eksperimenata krompir je potopljen u slanu vodu kako bi bolje provodio elektricitet te je tretiran slabom električnom strujom u periodu od pola sata, a nivo andioksidanata je povećan do 60%.

Pet minuta djelovanja ultrazvuka, koji se koristi za snimanje beba u utrobi, imao je sličan efekat kao i elektricitet.

Dr. Hironaka kaže da je ovo jednostavan i jako jeftin način značajnog poboljšanja kvalitete hrane.

Pečena i kuhana varijanta krompira je sada zdravija i hranljivija, sadrži vitamine C, B1 i B6, dok je pomfrit i dalje nezdrav.