Elektricitet potiče stvaranje antioksidanata u krompiru koji pomažu da tijelo i mozak ostanu zdravi.
Ovaj jeftini proces bi mogao dati krompiru novu dimanziju. Istraživanja su pokazala da ultrazvuk krompira ima sličan koristan efekat kao i elektricitet.
"Antioksidanti koji se nalaze u voću i povrću su od velike nutritivne važnosti u prevenciji hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja, različiti tumori, dijabetes i neurološke bolesti", rekao je dr. Kazunori Hironaka sa Univerziteta Obihiro u Japanu.
Tokom eksperimenata krompir je potopljen u slanu vodu kako bi bolje provodio elektricitet te je tretiran slabom električnom strujom u periodu od pola sata, a nivo andioksidanata je povećan do 60%.
Pet minuta djelovanja ultrazvuka, koji se koristi za snimanje beba u utrobi, imao je sličan efekat kao i elektricitet.
Dr. Hironaka kaže da je ovo jednostavan i jako jeftin način značajnog poboljšanja kvalitete hrane.
Pečena i kuhana varijanta krompira je sada zdravija i hranljivija, sadrži vitamine C, B1 i B6, dok je pomfrit i dalje nezdrav.