{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krompir kao izvor električne energije

S
17.6.2010. u 17:47
0
3
Krompir kao izvor električne energije
0
Krompir kao izvor električne energije
Električna baterija zasnovana na kuvanim krompirima mogla bi da bude jeftin izvor energije u zemljama u razvoju, saopštila je tehnološka kompanija Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu.
Kuvani krompir generiše energiju koja je pet do 50 puta jeftinija od komercijano dostupnih baterija, navode istraživači.

Svjetlo dobijeno radom ovakve baterije je najmanje šest puta ekonomičnije u poređenju sa kerozinskim lampama koje se koriste u zemljama u razvoju.

"Sposobnost da se električna energija proizvede upotrebom tako jednostavnih i prirodnih sredstava mogla bi da donese korist za zemlje u razvoju i bukvalno donese svjetlo i telekomunikacije u njihov život u oblastima koje trenutno nemaju električnu infrastrukturu", izjavio je Jakov Mišlin, direktor kompanije "Jisum".

Rezultati istraživanja objavljeni su u junskom izdanju Žurnala o obnovljivoj i održivoj energiji.

Naučnici su uspjeli da konstruišu efikasnu bateriju u kojoj se koriste elektrode od cinka i bakra, kao i običan krompir.

Oni su utvrdili da se kuvanjem krompira prije njegove uporebe u sastavu baterije njen radni vijek produžava deset puta u odnosu na upotrebu sirovog krompira. Ovakva baterija bila je u stanju da radi danima, čak i sedmicama.

Krompir se uzgaja u 130 zemalja, u različitim klimatskim zonama i dostupan je tokom čitave godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: